TUŽILAŠTVO USK

Bivšoj direktorici osnovne škole u Bihaću izrečeno šest mjeseci zatvora: Zaposlila užeg člana porodice

Optuženoj se zabranjuje da u periodu od 3 godine obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja

Pravosnažno okončan predmet. Avaz

B. C.

25.6.2024

Kantonalni sud u Bihaću odbio je žalbu bivše vršiteljice dužnosti direktorice OŠ „Kamenica“ Bihać Mušić Elvire (50) i potvrdio presudu Općinskog suda u Bihaću kojom joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva USK.  

Ovom presudom je Mušić pravosnažno osuđena zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Ujedno joj je sud izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti, na način da joj se zabranjuje da u periodu od 3 godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da je Mušić u periodu od 28.10.2019. godine do 24.04.2020. godine u Bihaću, kao odgovorna osoba – vršiteljica dužnosti direktorice JU Osnovna škola „Kamenica“ Bihać, svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja koja su joj povjerena u rukovođenju radom škole, te da time pribavlja korist trećem licu, a što je i htjela, bez prethodne obavijesti i odobrenja školskog odbora o potrebama angažmana novih nastavnika – uposlenika, i provođenja propisane procedure za popunu upražnjenog radnog mjesta, zaključila više ugovora o radu s jednim licem – članom uže porodice. Na taj način je nezakonito zaposlenom licu pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme u JU Osnovna škola „Kamenica“ Bihać.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću predmet je pravosnažno okončan i protiv nje stranke nemaju pravo žalbe

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.