DIJASPORA

Ahmet Musić kandidat stranke Zeleni za skupštinu Štokholma

Ključna godina borbe za status bh građana u dijaspori

F. VOJIĆ

30.8.2014

U srijedu 14. septembra su izbori u Švedskoj, a među brojnim kandidatima na listi stranke Zelenih našao se i jedan Bosanac. Mlad, ambiciozan i obrazovan, 31-jednogodišnji Ahmet Musić, porijeklom iz Bosanske Gradiške za "Dnevni avaz" navodi razloge svog političkog angažmana i kaže kako mu je želja da učvrsti trenutni i poboljša budući status bh građana koji žive u Švedskoj.  

- Bosanci su najuspješnija skupina useljenika sa stopom integrisanosti od ukupno 81% što spada u sami vrh integrisanih imigrantskih zajednica, za koju je ministar za integraciju Erik Ullenhag, rekao da je najuspješniji primjer intergracije. Takvu sliku o nama, treba jačati i razvijati, kako bi naši građani u budućnosti imali još bolji status u Švedskoj  – kaže Musić.

Među brojnim demokratski orijentiranim strankama, u Švedskoj ima i onih snaga koje se bore protiv useljenika, a koje su osnovale i svoju stranku. Ova problematika je itekako prisutna i intezivna, što dovoljno govori o tome koliko su ovi izbori bitni za cjelokupnu bh dijasporu, a posebno za Bošnjake koji se moraju oduprijeti nacionalšovinističkim idejama.

- Razlika između ranijih borbi i sadašnje je u tome što se ovaj put Bosnjaci bore u miru i dijaspori za svoj život i budućnost sebe i svoje djece. U toj političkoj borbi je neophodno imati strpljenje, dobru volju i kvalitetne predstavnike, koji će znati zastupati volju i interese bh građana u Švedskoj – kaže Musić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.