DIJASPORA

Novi imam u Roterdam dolazi po hitnoj proceduri

Nakon upada vlasti u bošnjačku džamiju zbog navodnog rada na crno

A. H.

26.9.2014

Tekst koji je prošle sedmice objavio “Dnevni avaz” o upadu djelatnika holandske Službe za imigraciju i naturalizaciju (IND) u prostorije IKC “Selam” u Roterdamu i dalje izaziva pažnju pripadnika Islamske zajednice Bošnjaka u ovoj zemlji.

Da podsjetimo, nepoznate osobe prijavile su IKC “Selam” službenicima IND zbog navodnog rada nacrno imama Aldina ef. Šahbazovića iako je mladić bio tek jedan od kandidata za novog imama u džematu.

Unesen nemir

U IKC “Selam” su oprezni, ali i za sada zadovoljni epilogom nemilog događaja jer nema reakcije holandskih vlasti koje u sličnim prilikama, ako je povreda zakona u pitanju, djeluju brzo i odlučno. Ipak, akcija IND-a usporila je dogovorenu proceduru dolaska novog imama i unijela nemir među roterdamske Bošnjake.

- Iskreno, niko se nije oglasio iz IND-a, a voljeli bismo da se i ne jave. Očekujemo da sve bude provedeno po zakonu i da ćemo nastaviti s normalnim aktivnostima jer smatramo da nezakonitosti nije bilo. Ide se prema legalizaciji naših aktivnosti vezanih za dolazak novog imama, a sve u tijesnoj saradnji s Rijasetom IZBiH - optimista je Jusuf Elezović, predsjednik IKC “Selam”, u razgovoru za naš list.

jusuf-elezovic-stoji

Elezović: Nezakonitosti nije bilo

Promjena plana

Prema dogovoru s Uredom za dijasporu Rijaseta IZBiH, još trojica imama trebala bi doći na jednomjesečnu probu i razgovor nakon provedene konkursne procedure, ali je iz predostrožnosti plan promijenjen. Drugi kandidat će se nakon nekoliko dana boravka u Roterdamu i razgovora s čelnicima džemata naredni vikend vratiti u BiH, a po hitnoj procedure se očekuje dolazak novog imama na tri mjeseca, prije svega zbog Kurban-bajrama, a za kojeg će biti zatražena radna dozvola.

U IKC “Selam” su, i pored uznemirenosti proteklih dana, optimisti i vjeruju da dolazak novog imama i provedena procedura neće biti dovedeni u pitanje.
                                                  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.