DIJASPORA

Minhen: Bh. biznismeni i Zvjezdan Misimović na novogodišnjem prijemu Ambasade BiH

Skup održan u prostorijama generalnog konzulata BiH

O. Boškailo

23.1.2017

U prostorijama generalnog konzulata BiH u bavarskoj prijestolnici Minhenu sinoć je organizovan novogodišnji prijem za uspješne Bosance i Hercegovce iz privrede, kulture, sporta i drugih oblasti za tri njemačke pokrajine - Bavarsku, Saksoniju i Tiringiju.

Ambasada Bosne i Hercegovine iz Berlina, zajedno sa generalnim konzulatom iz Minhena, bila je domaćin preko 70 uspješnih bh. privrednika.

Prijemu su prisustvovali gotovo kompletan diplomatski hor BiH u Njemačkoj, na čelu sa ambasadorom Željkom Janjetovićem, generalnom konzulom u Minhenu Rusmirom Tihić-Kadrić, Dževadom Šaldićem, generalnim konzulom u Frankfurtu, te osobljem konzulata iz Štutgarta.

20170122-183030

Skup je otvorila Rusmira Tihić-Kadrić pozdravivši sve goste, kazavši kako se u Njemačkoj trenutno nalazi oko 250.000 bh. građana, od kojih još 170.000 ima bh. pasoš.

Samo u Bavarskkoj ima 64.000 bh. građana. Isto tako, kazala je kako bh. dijaspora godišnje unese novaca u vrijednosti 10-15 posto ukupnog društvenog proizvoda i da se te činjenice ne smiju zanemariti.

- Mi smo ovdje zbog vas i vi ste najbolji ambasadori BiH, jer naši mandati su kratki a vi ostajete. Ne može niko potcjeniti značaj koji ima dijaspora za državu BiH - istakao je  ambasador Janjetović, uputivši posebnu zahvalnost generalnom konzulu Dževadu Šaldiću, kojem uskoro ističe mandat, za sve ono što je uradio posljednje četiri godine i za svih 45 godina otkako je u Njemačkoj za državu BiH.

I Tihić i Janjetović zahvalnost su posebno uputili i našem proslavljenom reprezentativcu Zvjezdanu Misimoviću, koji je zajedno sa suprugom prisustvovao prijemu.

Nakon kratkog izlaganja, druženje je nastavljeno uz zakusku skoro do ponoći, gdje su se razmjenjivala mišljenja, uspostavljani novi kontakti i sl. Zaključak je da ovakvih druženja treba biti i više i češće.

20170122-181151

- Ovo je jedna dobra ideja, samo je treba provoditi češće u djelo, jer nama trebaju ovakva i slična okupljanja iz više razloga - rekao nam je privrednik Jens Ceribašić.

Istog mišljenja su bili Munib Salkanović, dr. Omerović, dr. Ana Međugorac i drugi.

Jedan dio uglednih privrednika i biznismena poput Stjepana Čuljka, dr. Ninkovića, Muamera Jarovića, Elvisa Hodžića, Ahmeda Hamzića i drugih nije se odazvao zbog poslovnih obaveza.                                                                                                          

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.