DIJASPORA

Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali pokazali da mogu zajedno raditi velike stvari

Al. B.

9.11.2017

U malom austrijskom gradu Švanenštatu okupila se bh., ali i dijaspora sa Balkana, kako bi prikupila dio sredstava za liječenje osmogodišnje Lejle Raković iz Bijelog Polja.

Lejla boluje od juvenalnog hroničnog artritisa, te joj je za lijekove potrebno 172 eura sedmično, a svako tri mjeseca mora putovati u Istanbul, gdje ljekari provjeravaju njeno zdravstveno stanje.

Akciju su pokrenuli momci iz "Online benda", djeca koja su zbog rata u BiH morala u izbjeglištvo.

Ari iz Prijedora, Edo iz Bosanske Dubice, Amel iz Bugojna i Adi iz Kozluka, organizirali su humanitarni koncert na kojem je za osmogodišnju djevojčicu prikupljeno oko 13.500 eura.

- Godine 2015. prikupili smo oko 2.000 eura i Lejla se, uz pomoć lijekova, riješila invalidskih kolica. Terapiju mora koristiti sve do punoljetstva. Nakon ovog koncerta dođe mi da zaplačem koliko sam radostan i ponosan na sve učesnike i goste. Nedostaje mi riječi hvale za njih. Tu je bilo različitih nacija i vjera, Hrvata, Srba, Bošnjaka, Makedonaca, Albanaca, dokazali smo da zajedno možemo napraviti nešto veliko – kaže član benda Amel Mlivo.

Koncert je organiziran uz pomoć Bosansko–austrijskog kulturnog i edukativnog centra Voklabruck, ali i drugih sponzora.

- Putovao sam oko 250 kilometara i ponovo bih uradio isto. Ovo je dokaz da, bez obzira na godine provedene u drugoj zemlji, Bosanci i ljudi sa naših prostora imaju veliko srce – kazao nam je Hurem Avdić koji je, nakon progonstva iz rodne Bijeljine, postao jedan od najboljih uposlenika jedne od osiguravajućih kuća u Austriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.