DIJASPORA

Bh. iseljenici upozoravaju na maćehinski odnos matične države: Ponekad se osjećamo kao bankomati

Zahtjevi bh. dijaspore nisu riješeni godinama

Piše: S. KURT

21.1.2018

Bosanskohercegovačka dijaspora od osnivanja, a ima tome i 15 godina, vlastima u zemlji isporučuje zahtjeve, ali od toga, tvrdi prvi predsjednik Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH Namik Alimajstorović, nema previše koristi. 

- Tražimo donošenje zakona o dijaspori, formiranje ministarstva za dijasporu, zatim promjenu Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasanja, finansiranje dopunskih škola. Naš zahtjev bio je i jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inostranstvu za mlade koji se vraćaju u BiH, to nije političko pitanje, ali ni od toga ništa. Pa onda, regulisanje pitanja dvojnog državljanstva, kao i mogućiti da dijaspora bude zastupljena u Državnom parlamentu – podsjeća Alimajstorović.

Alimajstorović: Korupcija u BiH problem i za dijasporu

Izborna godina

Ističe da su ove zahtjeve ne zna sam ni koliko puta direktno ili pismeno upućivali domaćim vlastima, ali i međunarodnim zvaničnicima u BiH.

- Činjenica da zahtjevi bh. dijaspore nisu riješeni govori najviše o tome koliko i kako vlast u BiH uvažava sad već više os dva miliona svojih građana koji žive u dijaspori – navodi Alimajstorović.

Ističe i da je možda najviše potencirano pitanje nostrificiranje diploma, koje zbog nepostojanja ministarstva obrazovanja nije bilo moguće riješiti na državnom nivou. To pitanje rješava se u entitetima.

Alimajstorović dodaje da bi nove, obrazovane mlade snage iz inozemstva u svakoj državi bile više nego dobrodošle. Kod nas, međutim, o više od dva miliona građana niko se ne brine.

- Dva i po miliona ljudi u dijaspori više je nego jak signal da se moralo davno formirati ministarstvo za dijasporu. Teško je očekivati da će to biti i u ovoj, izbornoj godini. Mi nismo glasačka mašinerija, jer naših 25.000 glasova ništa ne može odlučiti. Istina, ponekad se osjećamo kao bankomati, jer svojim donacijama i doznakama čuvamo socijalni mir u zemlji - iskren je Alimajstorović.

Važni faktori

Kaže da i u Velikoj Britaniji, gdje je već godinama, a zahvaljujući čestim posjetama i kontaktima s dijasporom širom svijeta, prepoznaje da je korupcija najveći problem ne samo u zemlji nego i za dijasporu.

- Izdvojit ću sistem školovanja i zapošljavanja u BiH. I vrapci na grani znaju da se kod nas, i to za sitne pare, može kupiti fakultetsko, magistarsko, pa čak i doktorsko zvanje. Onda ti kadrovi uz pomoć stranaka ili kupovinom radnog mjesta postaju „važni faktori“, koji, kao, trebaju rješavati nagomilane probleme. Zbog neznanja i bojazni od stručnjaka koji mogu doći izvana, čine sve kako da zadrže postojeće stanje. Zamislite da dozvole mladima, nekorumpiranima, obrazovanima iz dijaspore da pokažu šta znaju - navodi Alimajstorović.

U Americi završila dva fakulteta, u Goraždu nekvalificirana

- Znam za slučaj jedne djevojke iz Goražda koja se iz Amerike vratila u BiH. Tamo je završila dva fakulteta, a kako je bila visoka cijena nostrifikacije, ona to nije uradila i na birou za zapošljavanje bila je prijavljena kao nekvalifikovana radnica. Naravno da se ta djeca pred tim administrativnim preprekama povlače i vraćaju se odakle su i došli, u dijasporu – kaže Alimajstorović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.