DIJASPORA

Dan nezavisnosti BiH obilježen i u njemačkom gradu Hanau

Bato Šišić

4.3.2018

Dan nezavisnosti BiH na svečan i izuzetno veseo način obilježili su Bosanci i Hercegovci u njemačkom gradu Hanau.

Naime, u organizaciji Kulturno-sportske zajednice (KSZ) BiH iz Hanaua upriličeno je kulturno-umjetničko i muzičko druženje na koje je došlo više stotina posjetilaca.

Predsjednica kluba Elvira Muminović pozdravila je sve prisutne u ime KSZ BiH Hanau, čestitala praznik, a onda najavila i dobrovoljnu akciju prikupljanja novca za petogodišnju Lamiju Odobašić koja se nalazi na liječenju u gradu Hajdelbergu, na tamošnjoj dječijoj klinici.

Prisutni su bili otac male Lamije Admen i njen amidža Alen.

Svaki posjetilac odazvao se ovoj akciji, pa je tako za samo pola sata prikupljeno 2.500 eura.

- Za sada je samo u Njemačkoj prikupljeno 11.000 eura, a treba još tome da se doda i prikupljena suma novca iz BiH. Moja Lamija ima zakazanu operaciju za 19. mart i nadam se da će do tada izdržati. A, prema svim procjenama ljekara, nakon prve operacije uslijedit će i druga - rekao nam je Lamijin otac Admen.

- Ja sam tako ponosna na sve naše ljude, na naš klub koji se odazvao da bude dio pomoći za Lamiju. Iskreno se zahvaljujem svim ljudima koji su ovu akciju podržali, a mi se nećemo zaustaviti samo na ovoj noći - rekla nam je Vesna Pehlić-Bilalović, koja je tu večer sakupljala novac.

Posebno zanimljiv nastup imali su i članovi folklorne sekcije bh. kluba iz Hanaua, a nakon njih na bini su se smjenjivali popularni Asim Bajrić i njegova, također izuzetno popularna, koleginica Zlata Avdić.

Ovo dvoje vrsnih pjevača i dvoje humanitaraca odazvali su se također akciji za malu Lamiju, pa su dali jedan dio novca za njeno liječenje.

- Ne daj Bože nikome. Posebno sam osjetljiv na malu djecu i njihove bolesti. Nadam se da će Lamija sve to prebroditi i vratiti se sretna i zdrava u Bosnu i Hercegovinu - rekao je Asim Bajrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.