EKSKLUZIVNO ZA AVAZ

Fitnes car Samir Bečić: Kao dječak u Bosni nisam mogao zaustaviti stradanja, u Americi sam ostvario san

Niste zaboravljeni, mi smo uz vas, vidimo se uskoro na kafi u „Avazu“

Samir Bečić, njegova supruga Dijana i sin Ares Max s gradonačelnikom Hjustona Silvesterom Tarnerom. Facebook

Nerma Ajnadžić

17.1.2023

Titula fitnes cara Bosanca i Hercegovca Samira Bečića prati odavno, a prije nekoliko dana još jednom ju je opravdao. Naime, našu državu, kao i region i svijet obišla je vijest da je u Hjustonu, gradu u kojem Bečić odavno živi i radi, prema odluci tamošnjeg gradonačelnika Silvestera Tarnera (Sylvester Turnes), 10. januar proglašen Danom Samira Bečića.

Velike mogućnosti

Osim Bečića, titulu fitnes cara ponio je još jedino legendarni Arnold Švarceneger (Schwarzenegger).

U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Bečić je otvoreno govorio o svojim počecima u Americi, uspjehu koji je za kratko vrijeme napravio te nam je otkrio koja mu je još neostvarena želja ostala kada je karijera u pitanju.

Također, govorio nam je o saradnjama sa slavnim ličnostima, kao što je Čak Noris (Chuck Norris).

Prilikom dogovora intervjua Bečić nam je otkrio da je dobio oko 50 zahtjeva za intervju samo s prostora Balkana.

Dobili ste veliko priznanje, svoj dan u Hjustonu. Koliko Vam znači ovo, kako lično tako i što se tiče karijere?

- Osobno sam ponizan i počastvovan što sam primio ovo izuzetno priznanje za svoj rad. To je definitivno prekretnica u mojoj karijeri koja mi omogućava veći javni angažman u sferama mog interesiranja kao što su filantropija, biznis i političko javno djelovanje.

Fitnes car s Majkom Tajsonom. Facebook

Jeste li mogli sanjati da bi se to moglo desiti?

- Ja sam došao u Ameriku prije 20 godina i primljen sam raširenih ruku. Od prvog dana sam se maksimalno angažirao da budem građanin za primjer, što u sferi moje profesije i osobnog ponašanja tako i javnog djelovanja. Poslije dvije godine nakon mog dolaska postao sam broj jedan fitnes trener u Americi, savjetnik gradonačelnika Hjustona Lija Brauna (Lee Brown) za zdravlje, posjedovao vlastitu kompaniju i bio okružen prijateljima koji mijenjaju svijet oko sebe. Svaki dan sam radio na tome da ovoj velikoj zemlji pokažem dužno poštovanje što mi je otvorila vrata i dala mogućnost da svoje dječije snove pretvorim u stvarnost. Poslije 20 godina Hjuston proglašava 10. januar kao zvanični Dan Samira Bečića. Amerika mi je dala mogućnost da svoj san pretvorim u javu.

Kako ste i ranije isticali, u SAD ste od svog hobija uspjeli napraviti karijeru i postigli ste mnogo na tom polju. Zašto fitnes uopće, šta Vas je to privuklo?

- Ja sam se bavio sportom od rane mladosti. Međutim, kad sam došao u Ameriku sa 23 godine, počinjem ozbiljno na to gledati kao na svoju profesiju. Fitnes je u Americi bio toliko važan i cijenjen da mi je omogućio djelovanje u drugim sferama mog interesiranja. Moje političko javno djelovanje počinje skoro u isto vrijeme kao i moja karijera u fitnesu. Poslije dvije godine od dolaska počinjem voditi najveći fitnes klub u Americi sa 300 zaposlenih i 45 hiljada članova.

Međutim, moja najveća motivacija je bila da pomognem ljudima da zdravije i duže žive. Kao dječak u Bosni nisam mogao zaustaviti sva ta stradanja. Kroz fitnes sam pokušao vratiti milione izgubljenih godina.

Bečić s Čakom Norisom: Pamtim ga po razumijevanju. Facebook

Osvojili ste brojne nagrade, više puta ste proglašavani najboljim fitnes trenerom na svijetu. Postoji li još nešto što niste, a voljeli biste dostići na ovom polju?

- Volio bih da me predsjednik Amerike Džo Bajden (Joe Biden) pozove kao savjetnika za fitnes i zdravlje u President's Council on Sport, Fitnes and Nutrition.

U daleku Ameriku ste otišli davno. Jeste li ikada razmišljali o povratku u svoju domovinu?

- Da, razmišljao sam.

Šta Vam je tada bilo najteže?

- Amerika je zemlja velikih mogućnosti ako ih znate prepoznati i uložite svoj potencijal. Ja sam već od ranog djetinjstva bio fasciniran Amerikom. To mi je omogućilo da se lakše priviknem na novo okruženje. Razlika ima, naravno, ali te razlike postoje i u samoj Americi. Teksas se razlikuje od Kalifornije ili države Njujork. Familija mi je nedostajala, a Bosna je bila daleko.

Skromni doprinos

Uvijek veliku pažnju posvećujete svojim korijenima i pratite sve što se dešava u Bosni i Hercegovini...

- Posmatram iz daljine i djelujem u onim situacijama kad mislim da je krucijalno važno za budućnost BiH. Nadam se da moj skromni doprinos ima pozitivan efekt ne samo na situaciju nego i na ljude u BiH. Niste zaboravljeni. Mi smo uz vas!

Sarađivali ste i sa slavnim ličnostima, uključujući Čaka Norisa (Chuck Norris). Po čemu pamtite tu saradnju?

- Po njegovom ljudskom pristupu i razumijevanju.


Bečić s Muhamedom Filipovićem. Facebook

Također, možete li nam reći s kim ste još sve radili, osim Norisa te sina Čarlija Šina (Charlie Sheen) Rudija Tomjanovića?

- Radio sam s mnogim biznismenima, političarima, vjerskim liderima i medijskim ličnostima koje ste, vjerovatno, vidjeli na televiziji. Međutim, moji ugovori mi ne dozvoljavaju da objavim njihova imena. Ali mogu vam dati ovaj podatak. Jedan od biznismena ima imovinu vrijednu 36 milijardi dolara. Ja sam njihov savjetnik i njihovih kompanija – ne samo za zdravlje. Već 15 godina ja ne treniram ljude u klasičnom smislu. Oni imaju svoje trenere, kuhare, fizioterapeute.

Planirate li uskoro doći u BiH?

- Vidimo se uskoro na kafi u „Avazu“.

Bolji rezultati uz „ReSync Methodu“

Možete li nam približiti šta je to „ReSync Methoda"?

- To je metoda treninga kada vaše tijelo koristite umjesto fitnes mašina. Skup vježbi različitog intenziteta za poboljšanje snage, kardiovaskularne izdržljivosti, mobilnosti i fleksibilnosti. To omogućava osobama koje nemaju vremena da idu u fitnes centar da kod kuće ili u birou imaju trening koji u kratkom periodu duplicira isti, ako ne i bolji rezultat.

Apple i bosanski jezik

Pokrenuli ste i pitanje uvođenja bosanskog jezika u Appleove sisteme. Svjesni ili ne, to je ogromna promocija ove male zemlje…

- Apple je jedna od najvećih kompanija na svijetu i imaju izvanredne produkte. Moj magazin „Health Fitnes Revolution“ je rangirao Apple među najboljim kompanijama na svijetu što se tiče zdravstvene zaštite uposlenika i mogućnosti zdravog života na radnom mjestu. CEO Tim Cook je na mojoj listi “Top 10 Fittest Tech Executives” koju su objavili mnogi američki mediji.

Što se tiče bosanskog jezika, dosad su napravili 50 posto od moje inicijative. Ostalo je da dodaju „Bosnian Keyboard“. Nadam se skorom rješenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.