BIH

Prije oktobarskih izbora napraviti konkretne ekonomske reforme

Nakon najave EU o novoj strategiji za BiH

A. DUČIĆ

16.5.2014

 

Prema najavi posljednje strategije proširenja, Evropska komisija će u svim zemljama u regiji staviti fokus na bolje ekonomsko upravljanje. Naša država trebala biti jedna od prvih zemalja koja će biti podvrgnuta ovim novim pristupom.

Kako je najavljeno, Evropska unija će BiH pomoći da izradi nacionalni program ekonomskih reformi. Na aprilskoj sjednici Vijeća za vanjske poslove EU podržano je širenje programa pitanja EU i angažiranje u BiH.

S tim u vezi, Vijeće je apeliralo na institucije i rukovodstvo BiH da se prioritetno da težište, između ostalog, stavi na društveno-ekonomska pitanja, a posebno na rješavanje visoke stope nezaposlenosti, unaprijeđenje koordinacije ekonomskih i fiskalnih politika, te da stvori bolji ambijent za privredu.

Pozdravljena je inicijativa Evropske komisije usmjerene ka unaprijeđenju ekonomskog upravljanja i jačanje konkurentnosti, kao i stimuliranje ekonomskog rasta. Kao hitnu mjeru, podržano je pokretanje „Sporazuma za rast“, s ciljem da se institucijama BiH pomogne da utvrde konkretne društveno-ekonomske strukturne reforme s ciljem oživljavanja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.

Iz Delegacije EU u BiH su naveli da će u neposrednoj budućnosti od vlasti i predstavnika civilnog društva tražiti da sarađuju, kako bi se, još prije oktobarskih izbora, razvile i sprovele konkretne ekonomsko-strukturalne reforme i kako bi se oživjela ekonomija, te počela stvarati radna mjesta.

Planirano je održavanje foruma o ekonomiji koji će pomoći da se utvrde ključne oblasti za djelovanje.

Cilj treba da bude da se provedu dosljedne ekonomske i socijalne reforme, da se unaprijedi ekonomski rast i razvoj i bolja klima za poslovanje, zatim osiguravanje funkcionalnih institucija, strukturalne reforme, konkurentnija ekonomija, veći trgovinski i proizvodni obim.

Profesor ekonomskih nauka i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Ante Domazet cijeni da je očigledno da je na nivou države nedostajao cjelovit program ekonomskog planiranja.



 

- Poznato je da na nivou BiH nije usvojena strategija ekonsomkog razvoja i socijalne inkluzije iako su ti dokumenti bili pripremljeni. Također ni u oblasti sektorskih strategija, kao naprimjer promocije zvoza, razvoja prometne politike, poljoprivrede i turizma, nisu uvojeni državni dokumenti. Praktično ove politike figuriraju na nivou entiteta – kaže Domazet.

Ističe da je potreba da se raskine sa vjerovanjem da tržište može riješiti sve očigledno dokazana sporim oporavkom. Domazet cijeni da je upravom nacionalni program ekonomskih reformi koji treba da se izradi u saradnji sa EU promjena ukupne politike, što može u generalnom smislu ojačati ulogu našu države na njenom evropskom putu.
- Mislim da su tu prije svega najznačajnija pitanja novog modela razvoja koji uključuju orijentaciju na izvoz i rast proizvodnje, promjenu strukture i poboljšanja konkurentnosti proizvoda za izvoz, a pogotovo industrijskih, poljoprivrednih, te građevinskih – ističe on.

Domazet navodi da se, s druge strane, nameće i provođenje makroekonomskih reformi, te stabilizacija javne potrošnje.

- Sada pred nama predstoji period intenzivnog rada u kojem bi trebalo istinski ostvariti saradnju sa EU, jer bi dobar ekonomski program imao podršku IPA fondova i međunarodnih finansijskih institucija – kaže Domazet.

Inače, u okviru ekonomskog i fiskalnog nadzora države članice EU izrađuju dokumente putem kojih se osigurava multilateralni nadzor i koordinacija ekonomskih politika država članica Europske unije.

Kada je riječ o iskustvu naše susjedne države, u pretpristupnom periodu je Hrvatska je izrađivala dokument pod nazivom Pretpristupni ekonomski program (PEP) koji predstavlja najznačajniji dokument koji država kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji izrađuje u okviru multilateralnog fiskalnog nadzora.

U godini pristupanja, Hrvatska je izradila prijelazni dokument Ekonomski program 2013., a nakon pristupanja Uniji ova država će izrađivati dokumente Program konvergencije i Nacionalni program reformi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.