BIH

ISTRAŽUJEMO Ivanić, Šarović, Novalić, Zukić i Cvijanović za "Avaz" o reformama za EU

Kako bh. vlasti misle provesti evropsku agendu

A. Du. – Mi. K. – Dž. Č.

17.4.2015

Nepuna dva mjeseca nakon što je u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojena izjava o reformama i bržem putu ka EU, u izjavama za „Dnevni avaz“ državni i entitetski ministri i premijeri, nekoliko sedmica nakon što su formirane vlasti na nivou BiH i Federacije, govore o tome kako će pristupiti izradi i provođenju plana reformi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je za „Avaz“ da ekonomske reforme prvo moraju biti usaglašene između entitetskih premijera i predsjednika, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 - Oni se prvo moraju dogovoriti oko tih reformi, a potom ih predstaviti zajedno s predstavnicima Evropske komisije, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Kada se napravi program reformi, počet će i njihovo sprovođenje, a za to je potrebna i određena motivacija - kazao je Ivanić.

 Ivanić je otkrio da ima za cilj tokom sljedeće posjete i razgovora sa ministrima vanjskih poslova zemalja EU tražiti podršku za sprovođenje reformi.

ivanic-intervju-foto-m-dragojlovic-008

Foto: Arhiva (Ivanić:Reforme oko rasterećenja privrede)

 -Ona se po meni ogleda u podršci budžeta entiteta, jer bez toga teško da mogu preživjeti. To bi bio i način da se motivišu te neki od projekata koji bi trebalo mi da usaglasimo unutar BiH, a koji bi bio vidiljiv građanima. Da li će to biti neki put, most ili slično, vidjećemo - kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima reforme će biti oko rasterećenja privrede, oko pojednostavljenja registracije preduzeća, vjerovatno oko tržišta rada, zatim, oko koncentracije socijalne pomoći za ljude kojima je to zaista potrebno.

Imamo u planu sprovesti konkretne reforme, a o tome treba da se usaglase premijeri, a ne predjsdništvo. Ukoliko budemo dobro pregovarali i pritom znali šta zaista želimo mi aplikaciju za članstvo u EU možemo završiti za neke dvije godine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je za naš list da će zajedno sa svojim saradnicima aktivno raditi na usvajanju EU zakonodavstva i evropskih standarda.

mirko-sarovic-mk

Foto: Arhiva (Šarović: Rasta i zapošljavanja nema bez investicija)

- Bez čvrste saradnje i rada, nema izvoza bh. proizvoda, što vodi do neispunjavanja standarda koji se od nas traže. Ukoliko ne dostignemo kvalitet i standarde koji se od nas očekuju ne možemo izaći na evropsko tržište. Evo, sada imamo aktuelnu situaciju s mlijekom, a to nas čeka za bilo koji drugi proizvod - kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, iako su u izjavi ta pitanja pomenuta samo načelno, potpuno je jasno da rasta i zapošljavanja nema bez investicija.

- Investicija nema bez investitora koji dolaze izvan BiH, tih investitora nema u našoj zemlji ukoliko mi ne promijenimo ambijent, ako ne budemo konkurentniji i bolji u odnosu na druge države, posebno iz regiona. Sa svim indikatorima u odnosu na zemlje u okruženju mi smo najlošiji. Zato ćemo mi sa svoje strane nastojati da utičemo na poboljšanje poslovnog ambijenta, da li kroz izmjenu zakonodavstva, koje je na državnom nivou, ili kroz sporovođenje reformi i na drugim nivoima u BiH - kazao je Šarović.

On smatra da bez novih investicija nema niti jednog radnog mjesta, izuzev ako ne mislimo da zapošljavamo u javnim investicijama, kao što se to danas radi a sasvim je pogrešno.

- Otvaranje novih radnih mjesta, ali kroz investicije iulaganja ova zemlja ima šansu da napreduje. Mi mnogo toga moramo da promjenimo, počev od načina razmišljanja. To je možda zadatak nove vlasti, da učini prvi korak  - zaključio je Šarović.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić kaže za „Avaz“ da je u ovom trenutku rano davati konkretnije informacije o tome kako će vlasti zajedničku izjavu pretvoriti u konkretne reforme, s obzirom da je Vlada FBiH u novom sazivu tek počela s radom.

On navodi da je osnovni cilj Federalnog ministarstva na čijem je čelu da kroz donošenje razvojnih politika radi i zakonske regulative doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za rast i razvoj MSP-a.

Govoreći o namjeri poboljšanje poslovnog okruženja, rekao je da je predviđena reforma poreske uprave, suzbijanje sive ekonomije, kontrola svih parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti, pojednostavljenje procedura za registraciju preduzeća, pojednostavljenje i vremensko ograničenje za dobijanje urbanističke, građevinske i energetske saglasnosti, formiranje privrednih sudova, set zakona i uredbi za poboljšanje likvidnosti i javni e-registri na svim nivoima vlasti.

amir-zukic-vgt

Foto: Arhiva (Zukić: Rano davati konkretnije informacije)

- Mogu reći da reforme imaju za cilj rast zaposlenosti i BDP-a, smanjenje troškova rada, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje pozicije BiH na ljestvici Doing Business-a, privlačenje investitora i povećanje javnih prihoda - kazao je Zukić.

Najvažniji ciljevi su, kaže, smanjenje i nadzor javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, reforme tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa,privreda i potpore privrednim aktivnostima, borba protiv korupcije i socijalna oblast.

Zukić nam je pojasnio šta svaki od ciljeva podrazumijeva:

- U okviru smanjenja i nadgledanja javne potrošnje, neki od planiranih operativnih programa za provođenje su moratorij za zapošljavanje u javnom sektoru, reforma javne uprave, školstva, pravosuđa, program odgovornog trošenja javnih sredstava, restrukturiranje javnih poduzeća idr.

Kod smanjenja opterećenja na rad operativni programi su potpuno oslobađanje od obaveza prve dvije godine rada, pojednostavljenje procedura obračuna plata i uplate obaveza i smanjenje obaveza na rad u više koraka -kaže on.

Neki od operativnih programa koji se odnose na reformu tržišta rada su fleksibilniji kolektivni ugovori i Zakon o radu i restrukturiranje biroa rada.

- Za poboljšanje poslovnog okruženja predviđeni su operativni programi: reforma poreske uprave, suzbijanje sive ekonomije, identifikacija, definicija i kontrola svih parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti, pojednostavljenje procedura za registraciju preduzeća, pojednostavljenje i vremensko ograničenje za dobijanje urbanističke, građevinske i energetske saglasnosti, formiranje privrednih sudova, set zakona i uredbi za poboljšanje likvidnosti i javni e-registri na svim nivoima vlasti.

 Za aktiviranje resursa predviđa se, između ostalog, donošenje funkcionalnih zakona o javno-privatnom partnerstvu, zakon o koncesijama, te uvođenje ciljanog korporativnog upravljanja u javnim preduzećima.

U okviru privrede i potpore privrednim aktivnostima predviđeno je 15 operativnih programa, navedene su aktivnosti i pokazatelji. Neki od operativnih programa su za poljoprivredu, energiju, rudarstvo, cestovne komunikacije, namjensku proizvodnju, sektor MSP itd - rekao je ministar Zukić.

Federalni premijer Fadil Novalić, premijer smatra da će koncept ekonomskog razvoja od 2014. do 2018. pod nazivom „Ekonomski rast i zapošljavanje“, koji je predstavljen članovima Vlade FBiH na prvoj sjednici, upravo biti okosnica rada ove Vlade u periodu od 2015. do 2018.

fadil-novalic-12

Foto: Arhiva (Novalić: Kocept razvoja)

 - Mislim da će i nakon usaglašavanja veliki dio ostati nepromijenjen i upravo ti ključni dijelovi dokumenta predstavljaju reforme u oblasti javne uprave, tržišta rada, potpore privredi, socijalnoj sferi i antikoruptivnih djelovanja. Oni su kompatibilni sa sadržajem izjave o priključenju EU i detaljno su razrađeni do nivoa konkretnih mjera. Shvatamo da će realizacija tih mjera biti bolan proces i da neće biti lako pomiriti suprotstavljene interese, ali neko taj posao konačno mora uraditi - kazao Novalić za naš list.

Cvijanović: Bez mehanizma koordinacije ne možemo napraviti nijedan korak

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je za „Avaz“ da je RS  prva u BiH formirala sve organe vlasti, usvojila budžet i usvojila niz reformskih zakona, koji su praktičan odgovor na preporuke Evropske komisije.

zeljka-cvijanovic6

Foto: Arhiva (Cvijanović: Svi moraju uvažavati ustavne nadležnosti i realnu politiku)

- Mjere predviđene Ekonomskom politikom za 2015. godinu prije svega provodimo zbog građana, stvaranja ambijenta za bolje poslovanje privrede, zapošljavanje i investicije. Pored toga, mjere su kompatibilne i sa sugestijama EU u vezi sa ekonomskim i socijalnim reformama. Time smo potvrdili opredjeljenje RS za vođenje aktivne politike u procesu evropskih integracija, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH – kazala je Cvijanović.

Naglasila je da „ako svi budu uvažavali ustavne nadležnosti i realnu politiku, imamo neke šanse da se krećemo ka EU“.

- Bez mehanizma koordinacije u kojem svaki nivo vlasti ispunjava svoje obaveze u skladu sa sopstvenim ustavnim kapacitetom ne možete napraviti nijedan korak u procesu evropskih integracija– napomenula je premijerka RS.

Istakla je kako razumije da treba da se uspostavi jedna adresa preko koje će se komunicirati prema Briselu i u koju će se slivati poruke iz Brisela, ali „niko ne može govoriti u ime BiH ako prethodno nije definisao stav, a stav definišete tako što su svi u to uključeni“

- Kada je riječ o Vladi RS i našoj poziciji u tom procesu, mi nemamo namjeru da učestvujemo u kreiranju rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom. Sarađivaćemo sa svima koji uvažavaju naše ustavne nadležnosti i razumiju potrebu postojanja partnerstva u sprovođenju reformskih procesa - kazala je Cvijanović.

- Republika Srpska ima dominantan nivo vlasti sa aspekta obaveza koje treba provesti u procesu evropskih integracija, i to znaju i Evropljani koji su zajedno sa nama radili  analizu koja je kasnije stavljena negdje u ladicu. Isto tako, razumijemo da treba da se uspostavi jedna adresa preko koje će se komunicirati prema Briselu i u koju će se slivati poruke iz Brisela. Ali moram da napomenem da niko ne može govoriti u ime BiH ako prethodno nije definisao stav, a stav definišete tako što su svi u to uključeni

Kada je riječ o Vladi Republike Srpske i našoj poziciji u tom procesu, ponovo naglašavam da mi nemamo namjeru da učestvujemo u kreiranju rješenja koja nisu u skaldu sa Ustavom. Sarađivaćemo sa svima koji uvažavaju naše ustavne nadležnosti i razumiju potrebu postojanja partnerstva u sprovođenju reformskih procesa i koji razumiju važnost istinske koordinacije aktivnosti zasnovane na ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti u sprovođenju evropske agende – zaključila je premijerka RS


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.