BIH

Smanjili smo procedure za pokretanje biznisa u BiH!

Iz entitetskih vlada potvrđeno za "Avaz"

A. Du. – Mi. K.

18.8.2016

Prema dinamici provođenja akcionih planova Reformske agende, obje entitetske vlade zacrtale aktivni rad na pojednostavljenju procedura za pokretanje biznisa do kraja godine.

U najkraćem, drugo polugodište trebalo bi biti obilježeno uspostavljanjem boljeg ambijenta za poslovanje, a Vlada RS i Vlada FBiH već su pokrenuli niz korak da bi se došlo do željenih rezultata.

Prema posljednjem izvještaju o poslovanju Svjetske banke "Doing Business" za 2016. godinu o lakoći poslovanja, BiH zauzima 79. mjesto od 189 država i najgore je plasirana država regiona. Za započinjanje poslovnog poduhvata u našoj državi je, prema ovom izvještaju, potrebno je 11 procedura i 37 dana.

Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić kaže za naš portal da Vlada FBiH u saradnji sa Svjetskom bankom trenutno radi na uspsotavljanju tzv. one-stop-shopova odnosno šalterskog sistema poslovanja.

goran-mirascic-1

-Nakon što potencijalni investitor dostavi potpunu i relevantnu dokumentaciju na osnovu određenog vremenskog perioda, a svakako dosta kraćem nego što je to sada, on dobiva sve potrebne dozvole. Mi očekujemo da bi se u naredna tri do četiri mjeseca mogli uspostaviti ti one-stop-shopovi u svim općinama – kaže Miraščić.

Međutim, on ističe da će biti potrebno dodatna 12 do 18 mjeseci da se kompletan sistem interoperabilnosti, dakle informacije od svih relevantnih faktora. Vlada je prije nekoliko sjednica, kaže, donijela odluku o interoperabilnosti kojom će se to omogućiti, međutim moramo se računa o izmjeni zakonskih rješenja i podzakonskih akata na više nivoa vlasti.

- Vlada teži k tome, a na to smo se obavezali i u okviru Reformske agende. Sve je to usmjereno u okviru aktuelnog segmenta agende na kojem se radi a to je unapređenje poslovne klime – kaže Miraščić.

Iz Vlade RS rekli su za “Avazov” portal da su u cilju kreiranja ambijenta u kojem će se ostvarivati značajni poslovni rezultati, napravila značajne iskorake usvojivši širok dijapazon reformskih zakona koje su poslovanje u RS učinile lakšim.

- Najznačajnija reforma je okončana uspostavljanjem jednošalterskog sistema registracije poslovanja (Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS – APIF), koji je sa radom počeo 1. decembra 2013. Godine - rečeno nam je iz Biro za odnose sa javnošću RS.

Kažu da su reformski paket od 13 zakona i niz podzakonskih akata omogućili su da proces registracije u Republici Srpskoj bude znatno pogodniji za zainteresovane privredne subjekte:

- Smanjeno je potrebno vrijeme za registraciju poslovnog subjekta sa 23 na 3 dana. Smanjen je broj procedura sa 11 na 5. Smanjeni su troškovi početka poslovanja za nekoliko puta, zavisno od pravne forme registrovanog subjekta. Također, obavezan minimalni osnivački kapital za DOO smanjen je sa 2.000 KM na 1 KM. Za jednočlani DOO sa minimalnim propisanim kapitalom osnivački akt je oslobođen troškova notarske obrade, samo se zahtjeva ovjera potpisa osnivača, a ovakvo društvo je oslobođeno u cijelosti sudske takse za osnivanje, tako da se sa ostalim taksama i ovjerama troškovi kreću od 50-100 eura (prije ove reforme troškovi su se kretali od 600 do 750 eura, sa registracijom spoljnotrgovinske djelatnosti – kažu u Vladi RS.

Dalje navode da je kroz proces provođenja reformi ukinuto ili smanjeno niz troškova, sudske, administrativne takse, notarske naknade kao i smanjenja određenih naknada koje nisu direktno vezane za registraciju poslovanja, ali utiču na poslovanje.

Navode primjer da su Zakonom o sudskim taksama smanjene takse za izvode iz sudskog registra ili drugih javnih knjiga koje vodi sud, ako se izdaju na zahtjev stranke.

-Što se tiče zanatsko-preduzetničke djelatnosti, izmjenama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, postupak registracije je značajno pojednostavljen, te se isti odvija brže i uz manje troškove, jer je i izmjenama Zakona o administrativnim taksama propisana maksimalna administrativna taksa za registraciju preduzetničke djelatnosti na lokalnom nivou od 30 KM – navodi se iz Vlade RS.

Dodaju da je izrađeno jedinstveno aplikaciono rješenje za sve jedinice lokalne samouprave sa ciljem što kvalitetnijeg, jednostavnijeg i uniformisanog registrovanja i praćenja zanatsko-preduzetničke djelatnosti i uvezivanja ovih podataka u jedinstveni registar poslovnih subjekata Republike Srpske.

- Uspostavljanje jedinstvenog registra poslovnih subjekata je veoma korisno za Republiku Srpsku jer se, uz ostale registre koji se vode u APIF-u (jedinstven registar računa poslovnih subjekata, registar finansijskih izvještaja, registar poljoprivrednih gazdinstava, registar javnih preduzeća, registar boniteta privrednih subjekata i dr.) omogućava detaljnije praćenje životnog ciklusa privrednih subjekata od nadležnih institucija, te se stvaraju pretpostavke za kvalitetniju prezentaciju i razmjenu podataka – saopćeno je za Avaz.ba.

Takođe, donošenjem određenih zakonskih rješenja spriječeno je da subjekti koji ne izmire obaveze u jednom preduzeću, registruju novi subjekt.

- Rezultat provedene reforme je povećanje broja registrovanih subjekata. Naime, za prve dvije godine funkcionisanja jednošalterskog sistema povećan je broj novoregistrovanih privrednih subjekata za oko 30 posto. U narednom periodu bi trebalo da počne druga faza jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata koja će podrazumijevati onlajn registraciju. Aktivnosti oko izrade akcionog plana su u toku – navodi se u saopćenju.

Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kazao je za Avaz.ba da bi se proces registracije firme trebao ubrzati iako to nije centralno ili krucijalno pitanje.

- Ozbiljnog investitora sigurno neće odvratiti od namjere da investira činjenica da registracija umjesto dva dana traje 32 dana. Međutim puno veći problem je prikupljanje dokumentacije za investiranje. Da bi neko izgradio objekat u kojem će raditi treba mu otprilike tri godine da bi prikupio svu potrebnu dokumentaciju, od opštine, kantona do države – kazao je Pandurević.

Kako je naglasio to je najveći problem u našoj zemlji koji odbija i domaće i strane investitore.

- Problem je i cijena same registracije i činjenica da prema zakonu o registraciji privrednih društava registraciju mogu da vrše samo notari. Ustavni sud je te zakone o notarima proglasio neustavnim te će morati dase mijenjaju odredbe u zakonu o registraciji firme. Zatim veliki problem je korupcija, jer se nijedan ozbiljan posao ne može završiti od plaćanja portira, referenta pa do najvišeg nivoa – kazao je Pandurević.

mladen-pandurevic-5mk

Prema njegovim riječima jedan od većih problema je i izgradnja objekta u kojem će se raditi.

- Da bi dobili urbanističku saglasnost, treba vam najmanje pola godine. Na osnovu te urbanističke saglasnosti onda morate izvedbeni projekat, a uz njega još stotinu nekih dozvola. Trebalo bi napraviti jedno mjesto ili osobu za prikupljanje svih tih stvari koji se tiču investiranja – kazao je naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.