BIH

Wigemark o masovnim protestima u Rumuniji: Kada će se ovo desiti u BiH? (FOTO)

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavniku EU u BiH

(M.M.)

2.2.2017

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavniku EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark komentirao je masovne proteste u Rumuniji nakon što je ta zemlja usvojila zakon koji dekriminalizira ili smanjuje kaznu za korupciju.

- A kada će se ovo desiti u BiH? - upitao je Wigemark na Twitteru, a uz to je podijelio i link sa protestima u gradovima u Rumuniji.

Vlada Rumunije je u utorak navečer iznenadno usvojila zakon koji dodatno potkopava borbu protiv korupcije.

Činjenica da slučajevi, u kojima protupravna korist nije veća od 44.000 eura, ne povlače krivičnu odgovornost političara dovoljno govori. Dakle, u slučaju potencijalne nanesene štete do već navedene cifre, počinitelju ne može biti suđeno, iako je itekako oštetio državu.

Da stvar bude gora, novi zakon je smanjio kaznu zatvora za koruptivna djela sa dosadašnjih dvije do sedam, na kaznu od šest mjeseci do tri godine zatvora.

Predviđene su i manje kazne za službenike koji zloupotrijebe ili onemoguće ostvarenje prava na osnovuu nečije rase, nacionalnosti, etničkog porijekla, jezika, vjeroispovijesti, spola i seksualne orijentacije, političkog opredjeljenja, imovinskog stanja, dobi ili bolesti.

Do sada su se ovakvi vidovi diskriminacije rigorozno kažnjavali - kazna od dvije do sedam godina. Ipak, u okviru novog zakonskog rješenja kazne će iznositi od mjesec do godinu dana.

Demonstracije su održane u glavnom gradu Bukureštu, ali i u drugim većim gradovima poput Temišvara, Cluja i Iasija. Slične proteste organizirala je i rumunska dijaspora u Briselu, Kopenhagenu, Parizu, Hamburgu, Londonu i Cirihu.

(Foto: AFP)

Blizu 250.000 demonstranata okupilo se na centralnom Univerzitetskom trgu u Bukureštu, marširali su do zgrade parlamenta, a potom i do zgrade Ministarstva pravde.

- Država ne želi amnestije, ne legalizujte kriminal i lopovluk - slogan je koji su demonstranti uzvikivali tokom protestne šetnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.