Manje gužve na tri prijelaza prema Hrvatskoj

Avaz.ba na GP Bosanska Gradiška: Počeo novi haos u Hrvatskoj, ponovo čekanja i na bh. granici (FOTO)

Autor: A. S. - B. G.
17.04.2017 10:10
A
A
A

Tokom današnjeg dana očekuju se velike gužve na graničnim prijelazima, osobito na izlascima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske,. S obzirom da se veliki broj ljudi vraća s uskrsnih i vaskrsnih praznika iz naše zemlje u države Europske unije, do najdužih kolona moglo bi doći na graničnim prijelazima sa Hrvatskom i iz Hrvatske sa Slovenijom. 

Gužve na granici BiH sa Hrvatskom najveće su na prijelazima Bosanski Brod, Bosanski Šamac i Velika Kladuša u BiH te Županja, Slavonski Šamac i Stara Gradiška u Hrvatskoj.  

Većih gužvi na izlazu iz naše zemlje na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci, nema. Saobraćajna policija usmjerava vozila ka prijelazu, a granična policija i carinici veoma efikasno odrađuju svoj posao.

Čekanja su svedena do 30 minuta, a zanimljivo je da je prvi veći talas vozila bio jutros oko šest sati i ubrzo je prešao u Hrvatsku.

Kako bi se čekanje za prelazak granice smanjilo što je više moguće, bh. i hrvatska policija poduzima sve mjere i radnje koje ima na raspolaganju.

Da bi se izbjegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savjetuju da:

• Provjere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

• Provjere da li su njihovi putni dokumenti (lične/osobne karte, pasoši/putovnice) važeći; 

• Provjere informacije o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje;

• Izaberu granične prijelaze s manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u dijelovima dana i sedmice/tjedna kada su gužve uobičajeno manje.

• Izbjegnu putovanje u Hrvatsku tokom vikenda osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda

• Budu strpljivi i slijede upute policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje.

Autor: 

Više o:

BiH Hrvatska Granica