EU - BIH

Izvoz bijelog mesa u EU bit će poticaj za razvoj peradarstva u BiH

Piše: E. HALIMIĆ – K. KEŠMER

20.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Uz ogroman poticaj i napor raznih komisija i organizacija Evropske unije, bh. privrednici koji se bave peradarstvom i proizvodnjom takozvanog bijelog mesa konačno bi mogli svoje proizvode izvoziti i u zemlje članice EU!

Sve završeno

Kroz dugogodišnji proces Evropska unija, prvenstveno zbog jačanja bh. privrede i dobrobiti građana BiH, insistirala je da naše vlasti postave detaljan nadzor nad kvalitetom pilećeg mesa i prerađevina. Taj proces je konačno završen prošle godine, kada je Misija EU za veterinarstvo posjetila našu državu te se na licu mjesta uvjerila u kvalitet bh. proizvoda, ali i funkcionalnost sistema za kontrolu kvaliteta mesa.

Glavni koordinator između EU i proizvođača i prerađivača bijelog mesa bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ured za veterinarstvo BiH.

Ministar Mirko Šarović u izjavi za „Avaz“ kazao je da je sve što je predviđeno Akcionim planom završeno te da je to rezultiralo pozitivnim nalazom nadležne inspekcije iz Dablina.


Jedan od najvećih prerađivača pilećeg mesa u BIH koji je dobio dozvolu izvoza jeste kompanija AKOVA, čija smo postrojenja posjetili. Dok smo obilazili ogromne, moderne hale u kojima se prerađuje meso, jedan od menadžera ove grupacije Nedžad Biberović govorio nam je o značaju odluke EU da BiH dozvoli izvoz pilećeg mesa.

- Svako tržište ima svoju težinu i značaj, a tržište EU je sigurno jedno od tržišta prema kojem se svi želimo usmjeriti. Živimo u izuzetno teškom okruženju, ekonomski limitiranom i opterećenom, s relativno malom populacijom i izlazak na zdravo tržište, koje ima ekonomsku snagu, svakako bi doprinijelo razvoju mnogih firmi iz Bosne i Hercegovine. Međutim, ne treba živjeti u zabludi i misliti da se brendovi u BiH očekuju širom otvorenih vrata. Ulazak na EU tržište znači stati rame uz rame s već prihvaćenim brendovima.Sigurno je da predstoji ozbiljan rad naših kompanija u fazi pozicioniranja na tržište EU – navodi Biberović.

Širiti kapacitete

On ističe da je peradarstvo jedna od najrazvijenijih privrednih grana u BiH i svakako je privredna grana koja ima potencijal.


- Odluka o izvozu pilećeg mesa u zemlje EU bila bi svakako pozitivna za peradarsku industriju i omogućila bi dodatni razvoj ovog sektora. Sigurno je da bi, ako dođe do širenja proizvodnje i plasmana na nova tržišta, to značilo proširenje kapaciteta kooperantskih farmi i otvaranje novih – navodi Biberović.

Kako dalje kaže, veliki trud i posao stoje iza dozvole za izvoz koju je dobila ova grupacija.

Nove investicije

- Svakako je da smo ponosni na činjenicu da su naše dvije kompanije, a to su mesna industrija OVAKO i naš peradarski kompleks BROVIS ,dobili prolaznu ocjenu bez zamjerki. Duži period pripremali smo se na ovo i ponosni smo na svakog uposlenika koji je dao svoj doprinos u prilagođavanju standardima EU. Iza nas je ostao ogroman posao, ali smatram da je teži dio tek pred nama, a to je plasman i razvoj brenda na novim tržištima. Ne treba smetnuti s uma da kompanije iz EU uglavnom imaju poticaje od matičnih država, dok smo mi osuđeni da se oslanjamo isključivo na svoj rad i razvoj. Posljednji nameti u vidu akciza na gorivo i struju samo su dodatno otežali već tešku situaciju. Ekonomska politika koja se vodi u BiH, mora se mijenjati tako da se osmisle rješenja da se olakša privrednicima, a ne da se nameću dodatna opterećenja na već opterećene bh. kompanije – zaključuje Biberović.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kazao je da je BiH već postala prepoznatljiv proizvođač pilećeg mesa i da je to EU i nagradila.


- Dozvola EU bila bi veliki zamah da se naši proizvođači nastave širiti i da se pozovu novi investitori u peradarstvo. EU je dosta pomogla da se ovo pitanje riješi i da se otklone barijere i sada su nam otvorili vrata za nove investicije, proširili prostor za plasman proizvoda i to su ogromni benefiti za naše privrednike – naveo je Bojić


Širenje kapaciteta 

Menadžment kompanije AKOVA je već pokrenuo procedure za proširenje kapaciteta.

- Uveliko smo u fazi realizacije investicija i nadamo se da ćemo uskoro imati sve spremno za zadovoljavanje kapaciteta prema novim tržištima – naveo je Biberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.