EU PROJEKT Predstavljeni rezultati Inicijative za lokalne vlasti

Delegacija EU u BiH: Nužno je poboljšati efikasnost malih zajednica, jer one pružaju osnovne usluge građanima

E. HALIMIĆ – K. KEŠMER
07.06.2018 17:19

S. Saletović

Foto: S konferencije: Dijagnosticirali osnovne probleme lokalnih sredina

U oktobru prošle godine Delegacija Evropske unije u BiH pokrenula je Inicijativu za lokalne vlasti kako bi stručnjaci iz ove oblasti dijagnosticirali osnovne probleme lokalnih sredina te predložili određene mjere kako poboljašati kvalitet usluga za građane, rečeno je danas na završnoj konferenciji Inicijative.  

 - U proteklom periodu naši saradnici razgovarali su praktično sa svim načelnicima i gradonačelnicima u BiH. Ovaj projekt je vrlo bitan, jer upravo lokalna zajednica je ta koja pruža osnovne usluge građanima – kazao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Poboljšati efikasnost  

 • Vigemark: Ne govorimo ovdje o uvođenju novih poreza
  Vigemark: Ne govorimo ovdje o uvođenju novih poreza

Dodao je da je i sam posjetio oko 15 lokalnih zajednica kako bi sam stekao uvid u njihovo funkcioniranje. 

 - Glavno pitanje je kako poboljšati efikasnost lokalnih vlasti, ne govorimo ovdje o uvođenju novih poreza, jer ih i ovako ima previše. Treba razmotriti načine za boljom raspodjelom sredstava kako bi se poboljašala učinkovitost. Kad razgovarate s načelnicima i gradonačelnicima, oni su saglasni da uplaćuju mnogo više sredstava u sistem nego što im se iz sistema vraća. To za posljedicu ima utjecaj na kvalitet usluga, a tu mislim na zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, dakle, ono što je građanima najbitnije – istakao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, neophodno je podstaći saradnju lokalnih samouprava, jer se na taj način može uštedjeti novac. 

 - Možda su ovo pitanja o kojima bi se moglo razgovarati pred opće izbore ove godine, a ne samo pred lokalne, koji dolaze za dvije godine. Mislim da je ovo nešto o čemu građani žele čuti, a ne samo neke etnonacionalne tematike – naglasio je Vigemark.

Vrijedno iskustvo  

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Sakser (Saxer) istakla je da Švicarska, iako nije članica EU, podržava ovaj projekt zato što smatramo da imamo iskustvo koje je vrijedno podijeliti.

 • Sakser: Imamo iskustvo koje je vrijedno podijeliti
  Sakser: Imamo iskustvo koje je vrijedno podijeliti

- Lokalne zajednice su veoma bitne jer su one te koje pružaju usluge građanima i ako neka usluga nije dobra, onda je to odgovornost općine. Ukoliko želimo građanima pružiti bolje usluge, onda je potrebno da uradimo značajne promjene u samim općinama, nužno je unaprijediti kvalitet usluga, smanjiti nivo korupcije i pospješiti saradnju među općinama – smatra Sakser.

Dodala je da to nisu jedine promjene koje su potrebne, također moraju se provesti daljnje reforme, provesti fiskalna decentralizacija i spustiti više sredstava prema nižim nivoima vlasti.

 - Da bi se to postiglo, općine moraju govoriti jednim glasom, a način za to je kroz savez gradova i općina – istakla je Sakser.

Mladen Milanović, član Zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti, kazao je da su predstavnici Komisije u proteklih devet mjeseci razgovarali s različitim nivoima lokalnih vlasti, s predstavnicima biznisa, kao i civilnog društva.

Brži napredak  

 • Milanović: Došli smo do inrteresantnih saznanja
  Milanović: Došli smo do inrteresantnih saznanja

 - Istraživali smo šta je to šta sprečava lokalne zajednice da brže napreduju u različitim aspektima, posmatrali smo naravno i aspekt ekonomskog i socijalnog razvoja, zdravstvenog sistema, pružanja usluga na lokalnom nivou. Došli smo do interesantnih saznanja, a prije svega da lokalne zajednice u BiH, neovisno u kojem se entitetu nalaze, imaju vrlo slične probleme. Generalno, rješenje je poboljšati upravljanje sistemima – smatra Milanović.

Dodao je da se pitanje saradnje između općina pojavilo kao veliki problem. 

 - Kroz ovu inicijativu definiran je i problem finansiranja općina i mi smatramo da se taj sistem treba promijeniti i sredstva koja se dodjeljuju općinama trebaju biti razvojnog karaktera, a ne potrošačkog. Drugo pitanje je pružanje zajedničkih usluga, želimo da imamo institucionalni oblik pružanja zajedničkih usluga. Pitanje nadležnosti je također značajno, predlažemo da se taj problem riješi osnivanjem funkcionalnih agencija koje su jedan oblik organiziranja općina i kantona ili drugih aktera oko zajedničkih projekata – pojasnio je Milanović.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je neke pozitivne primjere dobrog funkcioniranja lokalnih zajednica u BiH, ali i naveo neke loše primjere koji koče općine u njihovom razvoju.

 • Novalić: Veliki događaji odvijaju se u lokalnim zajednicama
  Novalić: Veliki događaji odvijaju se u lokalnim zajednicama

- Veliki događaji odvijaju se u lokalnim zajednicama. Imamo neke lokalne zajednice poput Gračanice, Gradačca, Visokog, Tešnja, gdje imamo za 50 posto više zaposlenih u lokalnim zajednicama nego prije rata. Od izuzetne važnosti je kako lokalne zajednice servisiraju svoje građane. Moram istaknuti Općinu Gradačac, gdje za pet minuta na šalteru dobijete neki potreban papir, a moram priznati da smo u jednoj drugoj općini na isti takav papir morali čekati 12 mjeseci. Iz ovoga se vidi važnost dobrog funkcioniranja lokalnih zajednica - istakao je Novalić.

Novi projekt EU  

 - Sutra EU pokreće novi projekt u vrijednosti od 16 miliona eura koji ponovo ima fokus na lokalne samouprave, ali s naglaskom na privrednu zajednicu – najavio je Vigemark.

NA VRH