GLOBUS

Roditelji mučenog američkog studenta prvi put o detaljima u Pjongjangu

Printscreen

Avaz.ba

26.9.2017

Oto Varmbir, američki student, umro je u junu 2017. godine, nedjelju dana pošto je u komi vraćen u SAD iz sjevernokorejskog zatvora.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Pjongjang da je “mučio više nego što se može zamisliti” američkog studenta Varmbira.

Do sada nijedan američki zvaničnik nije optužio Sjevernu Koreju da je mučila Varmbijera, koji je uhapšen u januaru 2016. godine i bio 18 mjeseci u zatvoru u toj zemlji dok nije vraćen u SAD u komi.

Trampova poruka uslijedila su poslije jučerašnjeg intervjua roditelja umrlog studenta u emisiji Fox and frends, to je bio njihov prvi intervju od smrti sina. Roditelji su optužili Pjongjang da je njihov sin mučen i namjerno povrjeđivan.

U junu poslije smrti studenta Tramp je opisao Sjevernu Koreju kao brutalan režim. Pjongjang je osudio kampanju blaćenja i negirao je da je 22-godišnji Amerikanac bio mučen ili malteretiran na bilo koji način.

Oto Varmbir je umro 13. juna nekoliko dana pošto je vraćen u SAD u komi poslije 18 mjeseci provedenih u zatvoru u Sjevernoj Koreji. Bio je osuđen 2016. na 15 godina zatvora s teškim radom zbog krađe propagandnog plakata tokom turističkog putovanja.

Za sada nije razjašnjeno zašto je bio u komi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.