GLOBUS

Nordijske zemlje pojačavaju vojnu saradnju

Fena

6.11.2017

Nordijske zemlje usaglasile su se danas da pojačaju vojnu saradnju i razmjenjuju više informacija iz zračnog nadzora jer su zabrinute intenziviranim ruskim vojnim aktivnostima.

Nordijske zemlje povećale su ulaganja u vojsku, međusobnu saradnju kao i onu s NATO-om od ruske ankesije Krima u 2014.

- Takva situacija predmet je zajedničke brige nordijskih zemalja. Mi namjeravamo osnažiti našu vojnu saradnju kako bismo se bolje bavili sigurnosnim brigama - izjavio je finski ministar odbreane Jusi Ninisto (Jussi Niinisto) na konferenciji za novinare.

Ona je uslijedila nakon njegovog sastanka sa švedskim, danskim i norveškim kolegama i s predstavnikom Islanda.

Kazao je da će sporazum o razmjeni novih izviđačkih podataka "pozitivno doprinijeti svjesnosti situacije" kao i sigurnosti letova. Nordijske zemlje optužuju Rusiju da je u više navrata kršila njihov zračni prostor u proteklih nekoliko godina.

Zemlje su se također dogovorile da sarađuju u nabavci vojne opreme i da planiraju koristiti zajedničku nordijsku borbenu uniformu.

- Posmatramo agresivnu Rusiju koja jača svoje snage, obnavlja svoje materijale, postavlja nove rakete u Kalinjingradu. To je nova slika u našem djelu svijeta - izjavio je danski ministar odbrane Klaus Hjort Frederiksen (Claus).

Kaljingrad leži između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru. Ostali ministri izjavili su da Rusija ne predstavlja trenutnu prijetnju.

Regija Baltičkog mora zona je povišenih napetosti između Moskve i Zapada. Rusija je pojačala vojne aktivnosti u baltičkoj enklavi Kalinjingradu i kritikovala je NATO zbog postavljanja raketnog štita u istočnoj Evropi.

Norveška, Danska i Island su članice NATO-a, dok su Švedska i Finska - koje dijele granicu s Rusijom dugu 1.340 kilometara - ostale vojno nesvrstane.

Finska je saopćila prošle sedmice da planira vojne vježbe velikog obima s nordijskim zemljama, SAD i drugim saveznicima već u 2020. godini.

Ministri će se sutra sastati u Helsinkiju sa Sjevernom grupom koja uključuje Britaniju, Holandiju, Njemačku, Poljsku i baltičke države.

Američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) također će se pridružiti sasatanku, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.