GLOBUS

Objavljena "Putinova lista": Medvedev i Lavrov na spisku Amerike za uvođenje sankcija

Avaz.ba

30.1.2018

Ministarstvo finansija SAD objavilo je sankcionu "Putinovu listu", na kojoj se našlo skoro čitavo rusko rukovodstvo i najveći biznismeni. 

Na listi, koju je AFP nazvao "Putinova", nalazi se 114 političara i 96 biznismena, a koji bi se mogli naći pod sankcijama zbog navodnog miješanja u izbore SAD kada je pobijedio Donald Tramp (Trump).

To ne znači da su protiv svih osoba uvedene sankcije, ali se to svima može kasnije desiti. Nekoliko njih je već pod američkim sankcijama.

Prema saopćenju Ministarstva finansija, u spisak su uvršteni članovi Vlade, šefovi drugih "glavnih resora Rusije". 

U njega su uključeni i "drugi politički lideri", uključujući rukovodstvo Državne dume i Vijeća federacije, članovi Vijeća sigurnosti Rusije i rukovodioci državnih kompanija. Između ostalih, na njemu su premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, šef Gerneralštaba Valerij Gerasimov.

Na spisku je i čitavo rukovodstvo administracije predsjednika Rusije: šef administracije Anton Vajno, prvi zamjenik rukovodioca administracije Aleksej Gromov i Sergej Kirijenko, zamjenici šefa administracije Magomedsalam Magomedov, Vladimir Ostrovenko, Dmitrij Peskov (portparol), šef protokola predsjednika Vladislav Kitajev.

Među njima su tajkuni Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu.

"Aluminijumski magnat" Oleg Deripaska koji je pod ruskom istragom zbog veza sa šefom Trampove kampanje Polom Manafortom takođe je obuhvaćen listom.

Američka agencija je navela i da je Ministarstvo finansija objavilo spisak 12 minuta prije ponoći bez mnogo pompe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.