SAOPĆENJE

Evropske zemlje protiv Trampove odluke o povlačenju iz sporazuma s Iranom

Agencije

9.5.2018

Francuska, Njemačka i Velika Britanija žale zbog odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa (Trump) o izlasku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Te zemlje žele da zajedno rade na “širem sporazumu”, objavio je na Twitteru predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nakon Trampove odluke.

- Radit ćemo zajedno na širem okviru, koji će pokriti nuklearne aktivnosti poslije 2025. godine, balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebno u Siriji, Jemenu i Iraku - naveo je Makron.

On je dodao da je u igri režim međunarodne borbe protiv širenja nuklearnog oružja.

U zajedničkom saopćenju, objavljenom nakon što je Tramp rekao da će se Vašington povući iz sporazuma, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May), njemačka kancelarka Angela Merkel i Makron pozvali su Iran da pokaže uzdržanost i nastavi s ispunjavanjem obaveza, kao što je saradnja s inspekcijskim zahtjevima.

Oni su pozvali Vašington da osigura da strukture sporazuma mogu da ostanu netaknute i da izbjegne poduzimanje akcije koja ometa ostale strane u dogovoru da ga u potpunosti provedu.

Tramp je saopćio da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine i najavio “najviši nivo” ekonomskih sankcija protiv Teherana.

Sporazumom Irana i šest velikih sila – SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolirale od međunarodnog bankarskog sistema i svjetske trgovine naftom.

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranija, promijenio strukturu nuklearnog reaktora da ne bi više mogao proizvoditi plutonij i smanjio zalihe uranija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.