GLOBUS

Putin čestitao Maduru, SAD izbore u Venecueli nazvao farsom

Index.hr

21.5.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Nikolas Maduro (Nicolas) na reizboru za predsjednika Venecuele, a SAD najavile su sankcije i privredne poteze nazivajući "farsom" izbore čiju valjanost ne priznaju Evropska unija, Kanada i niz latinoameričkih zemalja.

-U čestitki Maduru "ruski predsjednik poželio je Nikolasu dobro zdravlje i uspjeh u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova s kojima se zemlja suočava - navodi Kremlj u saopćenju.

Maduro je pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih.

Putinova čestitka

Putin je također zaželio "da se u zemlji održi nacionalni dijalog u interesu cijelog venecuelskog naroda".

-Ruski predsjednik je "uvjeren da će djelovanje Nikolasa Madura na čelu države moći nastaviti jačanje strateškog partnerstva između dviju zemalja - navodi se u saopćenju.

SAD, Kanada, Europska unija i desetak zemalja Latinske Amerike najavili su i prije izbora da neće priznati rezultat.

-Opasan presedan je stvoren kada legitimnost izbornog procesa ne zavisi o stajalištu međunarodnih posmatrača, nego o stajalištu koje su unaprijed iznijele neke države - ocijenilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

-Jasno je da takvo stajalište (zapadnih zemalja) ima dugoročno teške posljedice - navodi rusko Ministarstvo koje poziva na "dijalog i nacionalnu pomirbu" u Venecueli.

Farsa

Reizbor Nikolasa Madura je "farsa", rekao je dan nakon izbora američki potpredsjednik Mike Pence.

-Izbori u Venecueli su sramota, niti su (bili) slobodni niti pravični. Nezakonit rezultat je novi udarac ponosnoj demokratskoj tradiciji Venecuele - rekao je Pence.

-SAD neće sjediti skrštenih ruku gledajući kako se "Venecuela urušava, a bijeda nastavlja pogađati taj hrabri narod - rekao je Pence te poručio da "Madurov režim mora dopustiti humanitarnu pomoć i mora dopustiti svome narodu da kaže što misli".

Privredne i diplomatske akcije

U zasebnom saopćenju američki državni tajnik Majk Pompeo (Mike) rekao je da će SAD "brzo poduzeti privredne i diplomatske akcije kako bi podržao povratak demokracije" u Venecueli. Pompeo nije naveo pojedinosti.

Nešto ranije State Department zaprijetio je sankcijama naftnom sektoru koji je glavni izvor prihoda Venecueli s katastrofalnom privrednom slikom.

Maduro ističe da je njegova zemlja zasipana kritikama onih koji ne prihvaćaju njegovu socijalističku vladu i svoju pobjedu smatra pobjedom protiv "imperijalizma".

Četrnaest zemalja Limske grupe objavilo je nešto ranije u ponedjeljak da povlače ambasadore iz Venecuele zbog izbora čiji legitimitet ne priznaju. Ta grupa zemalja u kojoj su, među ostalima, Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija i Meksiko objavila je u saopćenju da spušta nivo diplomatskih odnosa s Venecuelom u znak protesta protiv izbora koji nisu u skladu s međunarodnim normama izbornog procesa koji bi bio transparentan i demokratski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.