NOVA HISTORIJA

Kina poručuje Trampu i Kimu: Sada je pravo vrijeme za vaš sastanak

Index.hr

23.5.2018

Kineski šef diplomatije Vang Ji (Wang Yi) rekao je danas kako je sad pravo vrijeme za samit predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una ako SAD žele mir sa Sjevernom Korejom.

-Rekao sam našim američkim kolegama - ako želite riješiti problem, sad je pravo vrijeme. Ako želite mir, sad je pravo vrijeme. Ako želite stvarati historiju, sad je pravo vrijeme - rekao je Ji na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim državnim sekretarom Majk Pompeom (Mike).

Tramp je jučer nagovijestio da bi moglo doći do odgode sumita sa Sjevernom Korejom planiranog za 12. juna u Singapuru, a danas je kazao da će odluka biti donesena sljedeće sedmice.

Kina: SAD olako donosi odluke

Vang je također rekao da američka odluka o povlačenju poziva Kini da učestvuje na vojnim vježbama na Pacifiku predstavlja mjeru koja nije konstruktivna.

-To je također odluka koja je olako donesena i ne pomaže u procesu uzajamnog razumijevanja Kine i SAD-a - rekao je Vang.

Američki državni sekretar rekao je da ne želi komentirati odluku Pentagona.

SAD ima dokaze o kineskim protubrodskim raketama

SAD su danas objavile da su povukle poziv koji su nedavno bile uputile Kini za sudjelovanje na vojnoj vježbi u Tihom okeanu, u znak protesta protiv kineske militarizacije spornih otoka.

-Imamo jasne dokaze da je Kina postavila protubrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru – saopćeno je iz Pentagona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.