SUKOBI

Rusija optužila SAD da tvrdnjama o umiješanosti u izbore ismijavaju svoj cijeli politički sistem

Arhiv

Agencije

3.8.2018

Američke optužbe o ruskoj umiješanosti u predizborni proces Rusija je u petak nazvala "histerijom koja ismijava" SAD, nakon što su američke tajne službe optužile Moskvu da se i dalje upliće u američki politički proces.

- Ne samo da ta histerija, koja traje već više od dvije godine, a radi se o navodnoj umiješanosti Rusije u američki predizborni proces, potkopava bilateralne odnose, nego istodobno ismijava cijeli američki politički sistem - rekla je portaprol ruske diplomatije Marija Zaharova na konferenciji za novinare.

Njena izjava uslijedila je nakon što je više američkih visokih dužnosnika, poput šefa FBI-a, optužilo u četvrtak Rusiju da i dalje pokušava "oslabjeti i podijeliti" SAD.

Prijetnja "jest stvarna i nastavlja se. A mi činimo sve što možemo da bismo održali izbore u koje bi Amerikanci imali povjerenja", kazao je Den Kouts (Dan Coats), direktor obavještajne zajednice SAD.

Ilegalne aktivnosti uključuju nastojanja da se omete glasanje i osigura nezakonito finansiranja kampanja, cyber-napade na infrastrukturu za glasanje uz računalne upade usmjerene na izabrane dužnosnike i druge, rekli su dužnosnici SAD.

Glede ruskog miješanja u izbore na sredini mandata, i dalje vidimo opsežnu rusku kampanju širenja poruka u nastojanju da se SAD oslabe i podijele. Nastavit ćemo pratiti i upozoravati na sve takve pokušaje - dodao je Kouts. 

Direktor FBI-ja Kristofer Rej (Christopher Wray) je rekao da je FBI otvorio istragu o miješanju u izbore.

- Također znamo da su Rusi pokušali ''hakirati'' i ukrasti informacije od kandidata i dužnosnika vlade - rekao je Kouts. 

Dodao je da Rusija nije jedina zemlja koja pokušava omesti američke izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.