VAŠINGTON

Bijela kuća: Sjeverna Koreja je pod pritiskom zbog trgovinskog rata Kine i SAD

Zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom i Japanom bi mogle početi odmah, ako bi predsjednik tako odlučio

AFP

Avaz.ba

30.8.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) vjeruje da ima dobar odnos sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom i da "nema razloga u ovom trenutku trošiti velike količine novca na zajedničke američko-južnokorejske ratne igre, saopćila je Bijela kuća. 

U saopćenju koje je Tramp podijelio i na svom zvaničnom Twitter nalogu navodi se da je američki predsjednik svjestan da je Sjeverna Koreja pod velikim pritiskom Kine zbog trgovinskog rata SAD i kineskih vlasti. 

- Ipak, također znamo da Kina pruža Sjevernoj Koreji značajnu pomoć, koja uključuje novac, gorivo, gnojivo i raznu drugu robu, što za SAD nije korisno. Ipak, predsjednik vjeruje da je njegov odnos s Kim Jong-unom vrlo dobar te da nema razloga u ovom trenutku trošiti velike količine novca na zajedničke ratne igre SAD i Južne Koreje - navodi se u saopćenju. 

Osim toga, Bijela kuća navodi da bi Tramp mogao odmah ponovo početi zajedničke vježbe s Južnom Korejom i Japanom, ako se odluči za to. 

- Ukoliko predsjednik Tramp to bude htio, vježbe će biti daleko veće nego ikada prije - piše u saopćenju Bijele kuće. 

Kada su u pitanju američki i kineski trgovinski i drugi sporovi, dodaju da će ih Tramp i Si Đinping na vrijeme riješiti te napominju da je odnos dvojice lidera i dalje vrlo dobar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.