SVIJET

SAD nametnule nove sankcije Sjevernoj Koreji

U srijedu je Pentagon objavio da je spreman da još više razotkriju kršenje sankcija

Arhiv

Avaz.ba

14.9.2018

SAD su objavile nove sankcije Sjevernoj Koreji, koje se odnose na kinesku kompaniju, njenog sjevernokorejskog direktora i rusku sestrinsku firmu.

Dvije IT kompanije su ustvari sjevernokorejske zasebne firme koje kontrolira vlada u Pjongjangu, navodi se u saopćenju ministarstva tezora SAD, koji su optužili da je kompanija "Volasis Silver Star", kineska kompanija "Silver Star" i njen direktor Jong Song Hva (Hwa) za kršenje sankcija.

- Ovi potezi trebaju zaustaviti priliv novca u Sjevernu Koreju koji dolazi od IT kompanija koje kriju svoj identitet pod drugim imenima, alijansama i državljanstvima - rekao je ministar finansija SAD Stiv Mnučin (Steve Mnuchin).

On je upozorio kompanije širom svijeta da ne pokreću saradnju sa osobama i kompanijama koje su povezane sa Sjevernom Korejom, jer bi time narušile sankcije koje su SAD nametnule.

Nove sankcije su samo novi pritisak vlade SAD na Pjongjang kako bi se što prije okončao nuklearni program. Zvaničnici iz Vašingtona priznaju da se nije desio nikakav napredak u denuklearizaciji, iako predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) planira novi sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

U srijedu je Pentagon objavio da su Amerika i njeni saveznici spremni da još više razotkriju kršenje sankcija od Sjeverne koreje.

Izvori iz Pentagona su za američke medije izjavili kako Sjeverna Koreja stalno radi podmetanja SAD kako bi prekrila kršenje sankcija, a to su sve ispratile Amerika i njeni saveznici, koji su sad spremni da ih raskrinkaju u kršenju sankcija.

SAD su nametale sankcije kako bi održale pritisak nad Pjongjangom kako bi odustao od svog programa nuklearnog oružja.

Vijeće sigurnosti UN-a je zaključilo da su prihodi sjevernokorejskih radnika imali direktnog novčanog utjecaja na nuklearni program te države.

U izjavi ministarstva trezora stoji da Sjeverna Koreja prodaje veliki broj svojih IT usluga i proizvoda vani, uključujući internetske stranice i razvijanje aplikacija, sigurnosnih softvera i biometrijske identifikacije koje može koristiti vojska. To je uzrokovalo upozorenja na kompanije da obrate pažnju na kompanije iz Sjeverne Koreje, koje često prikrivaju svoj stvarni identitet pod drugim nazivima, udrugama ili sjedištima u drugim državama koji djeluju kao falsifikatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.