TURSKA

Kalin: Američki raketni sistemi nisu alternativa ruskim

Ankara za sada najbolje ponude dobila od Rusije, a Vašington daje dobre uvjete, koji će biti razmotreni, tvrdi portparol turskog predsjednika

U planu kupovina vojne opreme u vrijednosti višoj od 3 milijarde eura. Arhiv

Srna

24.12.2018

Mogućnost da Turska od SAD kupi sistem protuzračne odbrane "Patriota" neće utjecati na rusko-turski sporazum o kupovini sistema S-400, saopćio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika. 

On je na konferenciji za novinare rekao da Turska ne zatvara vrata sistemu "Patriota" i da sve zavisi od cijene, mogućnosti kupovine tehnologije, zajedničke produkcije i još četiri ili pet stvari. 

Kalin je istakao da je Turska za sada najbolje ponude dobila od Rusije, a da Vašington Ankari daje dobre uvjete, koji će biti razmotreni.

Portparol je naglasio da moguća kupovina sistema "Patriota" nije alternativa sistemima S-400. 

- To neće utjecati na isporuku ruskih sistema S-400 koja će početi 2019. godine. Ne radi se o alternativi, već o dva paralelna procesa - napomenuo je Kalin.

Kalin je dao izjave nakon što je Pentagon prošle sedmice saopćio da je Stejt department odobrio moguću kupovinu sistema "Patriota" Turskoj u vrijednosti višoj od 3 milijarde eura.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.