ŠPANIJA

Otkrivena najaktivnija štamparija lažnih novčanica

Kriminalci su novčanice koristili kao legalnu valutu u raznim preduzećima na Kanarskim otocima

Falsifikovane novčanice u eurima. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2019

Španska nacionalna policija otkrila je najaktivniju štampariju lažnih novčanica uz pomoć Europola, saopćeno je iz evropske policijske službe.

Specijalizirani kriminalni lanac, sa sjedištem na Tenerifima, proizvodio je lažne novčanice u apoenima od deset i 20 eura, donoseći kriminalnoj grupi prihod od 7,5 hiljada eura mjesečno.

Operacija "Maja" počela je u julu prošle godine, kada su inspektori iz Istražne brigade banke Španije primijetili značajan rast lažnih novčanica od deset eura na Tenerifama u Španiji, prenose agencije.

Kriminalci su novčanice koristili kao legalnu valutu u raznim preduzećima na Kanarskim otocima, jer vlasnici nisu primijetili da su lažne.

Istražitelji su primijetili da falsificirane novčanice nisu cirkulirale samo u Španiji već i širom Evrope.

Na dan operacije policija je uhapsila četiri osobe odgovorne za proizvodnju lažnih novčanica, pretresla jednu kuću na Tenerifima i zaplijenila štampariju za falsificiranje novčanica od deset i 20 eura i lične karte.

Zaplijenjena je raznovrsna oprema za štampanje, kao što su inkdžet štampači, kompjuteri, toneri i papiri potrebni za štampanje novčanica.

- Konfiskovano je 15,5 hiljada eura u falsifikovanim novčanicama u deset i 20 apoena i to devet hiljada tokom pretraga na Tenerifima te 6,5 hiljada eura u slobodnom opticaju - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.