RACIJA

Finansijski skandal u Vatikanu, petero suspendirano iz dva ključna odjeljenja Svete Stolice

Ispituju se nepravilnosti

Vatikan: Skandal pogodio dva odjeljenja Svete Stolice. Arhiva

A. P. / Avaz.ba

3.10.2019

Petero zaposlenih u Vatikanu, uključujući drugog čovjeka Uprave za finansijske informacije (AIF) Vatikana i jednog monsinjora, suspendirano je jučer nakon policijske racije, objavio je italijanski list „Espreso“.  

Skandal, kojim su pogođena dva odjeljenja Svete Stolice, prvi je nakon nekoliko godina relativnog zatišja, tokom kojeg je izgledalo da se ukorijenjuju reforme koje je uveo papa Franjo. Italijanski „L'Espreso“ objavio je na svom web-sajtu fotografiju policijske obavijesti stražarima na kapijama Vatikana da zabrane ulazak za petero zaposlenih, jer su suspendirani. Na obavještenju su njihove fotografije. 

Među njima su Tomaso di Ruca (Tommaso Di Ruzza), direktor AIF-a, i monsinjor Mauro Karlino (Carlino), šef dokumentacije u Državnom sekretarijatu, najmoćnijem vatikanskom administrativnom odjeljenju. Ostalo troje imalo je manje uloge u Državnom sekretarijatu. Vatikanska policija pretresla je jučer obje kancelarije i oduzela dokumente i elektronske uređaje u okviru istrage o navodnim finansijskim nepravilnostima. Državni sekretarijat, najmoćnije odjeljenje u Vatikanu, centar je njegove birokratije i diplomatije i administrativni centar Katoličke crkve širom svijeta. AIF, čiji je direktor švicarski advokat Reneo Brolhart (Bruelhart), finansijski je  kontrolor i nadzire sva odjeljenja Vatikana. 

Tomaso di Ruca: Direktor AIF-a među suspendiranima. Arhiva

Vatikan je jučer saopćio da je operacija uslijedila nakon optužbi koje su ljetos podnijele Vatikanska banka i Kancelarija generalnog revizora, a odnosile su se na finansijske operacije koje su provođene određeno vrijeme. Još od izbora pape Franje 2013. godine, Vatikan pokušava očistiti finansijsku reputaciju. Bivši šef banke Vatikana i jedan italijanski advokat izvedeni su prošle godine na suđenje zbog optužbi za pranje novca i pronevjeru preko ugovora o nekretninama. Taj proces i dalje traje.

Banka, zvanično poznata kao Institut za religijske poslove, decenijama je uvučena u brojne finansijske skandale, jer su Italijani, koji nemaju pravo otvarati račune, to činili uz saučesništvo korumpiranih insajdera. Stotine računa Instituta zatvorene su u banci, čija je navodna svrha upravljati sredstvima za Crkvu, zaposlene u Vatikanu, vjerske institute ili katoličke dobrotvorne organizacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.