AMERIKA

Tramp potpisao novi trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom

Predviđeno je da će se za 15 godina stvoriti 176 hiljada radnih mjesta u SAD

Tramp potpisao novi sporazum. AFP

Avaz.ba

29.1.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) potpisao je revidirani trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade. Američki predsjednik sporazum je nazvao "ogromnim napretkom" za poljoprivredu, proizvođače i automobilsku industriju.

- The USMCA je najveći, najpravedniji, najuravnoteženiji i moderni trgovinski sporazum ikad postignut - nikad nije postojalo ništa slično - rekao je Trump, pozdravljajući završetak "noćne more oko NAFTA-e", dosadašnjeg sporazuma između tri države Sjeverne Amerike koji je na snazi bio 26 godina.

Sporazum još treba ratificirati i kanadski parlament. AFP

Predviđa se kako će novi dogovor za 15 godina stvoriti 176 hiljada radnih mjesta u SAD. Sporazum još treba ratificirati i kanadski parlament, dok je Meksiko to već učinio. 

Novi dogovor donosi i umjerene promjene, dok će 1,2 milijarde vrijedan trgovinski promet u Sjevernoj Americi ostati većinom netaknut.

Jedna od najvećih promjena u novom sporazumu je povećanje postotka automobilskih dijelova u vozilima koji moraju biti proizvedeni u regionu sa 62,5 posto na 75 posto.  

Najmanje 40 do 45 posto proizvodnje mora se odvijati u područjima "visokih plaća" u kojima radnici primaju najmanje 14,17 eura po satu. Cilj te mjere je usporavanje preseljenja industrije u Meksiko u kojem je radna snaga jeftinija. Na vozila koja ne zadovolje te kriterije bit će primijenjene američke carine. 

Novim sporazumom Kanada će SAD-u omogućiti pristup na oko 3,5 posto 16 milijardi dolara vrijednog tržišta mliječnih proizvoda. 

Autorska prava

Kako bi ohrabrili meksičke radnike da osnivaju sindikate i povećaju svoje plaće, novim sporazumom se Kanadi i SAD-u omogućava da sazivaju odbore međunarodnih stručnjaka radnog prava kako bi istražili ugrožavaju li meksičke fabrike slobodu radnika da se udružuju i kolektivno pregovaraju.

Produžuje se i zaštita autorskog prava na 70 godina od smrti autora, u skladu s američkim zakonom. U Kanadi je autorsko pravo dosad trajalo 50 godina nakon smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.