ČUDO

Ovo je jedini grad u Italiji koji nije pogođen koronavirusom

Gradonačelnik je došao na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za koronavirus

Ferera Erbognone ima skoro 1.100 stanovnika. Agencije

Avaz.ba

1.4.2020

Dok u Italiji broj mrtvih od posljedica koronavirusa i dalje raste, jedan gradić broji svoje sretne dane, jer do sada nema nijednog zaraženog. Ferera Erbognone ima skoro 1.100 stanovnika i nalazi se u Lombardiji, epicentru italijanske krize izazvane koronavirusom.  

- Ponosni smo i sretni što je kod nas ovakva situacija, ali ne mogu reći da nismo uplašeni, jer ljudi umiru u gradu do nas - kazala je lokalna prodavačica Meri de Luka (Mery De Luca).

Nije jasno zašto je taj gradić, 50 kilometara jugozapadno od Milana, potpuno pošteđen zaraze.

- Bili smo veoma pažljivi od prvog dana. Naši kupci su od samog početka izbijanja epidemije nosili maske i rukavice -  kaže De Luka, vlasnica trgovine.

Pohvalila je mjesne vlasti i lokalnu civilnu zaštitu za pravovremeno informiranje javnosti i podjelu zaštitnih maski.  


Nije jasno zašto je ovaj gradić potpuno pošteđen zaraze. Agencije

Gradonačelnik Đovani Fasina (Giovanni Fassina), pogrebnik, došao je na ideju da se na mještanima provodi testiranje na antitijela za koronavirus. 

- Mislio sam da bi naša enklava mogla biti sjajna za analizu slučaja. Gdje ćete naći bolju priliku za proučavanje bolesti. Trebalo bi testirati krv 1.099 sretnika iz ovoga grada - rekao je Fasina. 

Pokrajinske zdravstvene vlasti ponudu su odbile, jer je Fasina htio da ispitivanje provede institut koji je van mreže regionalno odobrenih laboratorija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.