PANDEMIJA

{Uživo} / U Evropi umrlo 130 hiljada ljudi, Švicarska ublažila mjere

Najviše smrtnih slučajeva i dalje bilježi Amerika – 59.266

U svijetu zabilježeno 3.138.785 slučajeva koronavirusa. Avaz

Piše: Avaz.ba

29.4.2020

U svijetu je zabilježeno 3.138.785 slučajeva koronavirusa, a umrlo ih je 218.009, podaci su statističkog portala Worldometers.

Oporavilo se 956.057 ljudi.

U Sjedinjenim Američkim Državama najviše je zaraženih - 1.035.765. Potom slijede Španija (232.128), Italija (201.505) i Francuska (165.911).

Najviše smrtnih slučajeva i dalje bilježi Amerika – 59.266.

17:45 Od koronavirusa u Evropi umrlo 130 hiljada ljudi

Prema zvaničnim podacima u Evropi je od koronavirusa umrlo više od 130 hiljada ljudi. Opširnije čitajte ovdje.

17:35 Stiže lijek koji liječi koronavirus

Kompanija "Gilead Science“ saopćila je da je njen lijek redemsivir, koji se testira na koronavirus, pokazao je pozitivne rezultate u opsežnom ispitivanju američke vlade, prenosi AFP. Opširnije čitajte ovdje.

17:00 Amerika bilježi oštar pad ekonomije

Američka ekonomija u prvom je tromjesečju pala 4,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, najsnažnije od prvog tromjesečja 2009., pokazao je u srijedu izvještaj ministarstva trgovine. Opširnije čitajte ovdje.

16:45 U Srbiji je evidentno gašenje epidemije

U Srbiji je evidentno smirivanje stanja sa koronavirusom, a može da se kaže i gašenje epidemije, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon. Opširnije čitajte ovdje.

16:00 Njemačku očekuje najgora recesija u historiji

Njemačka privreda pretrpjet će najveći pad u historiji zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, upozorila je vlada, gurajući najjaču evropsku ekonomiju u bolnu recesiju, prenosi AFP. Opširnije čitajte ovdje.

15:30 Žestoke kritike: Amerikanci sve manje vjeruju Trampu o onome što govori o koronavirusu

Prema anketama provedenim u SAD, sve više građana te zemlje gubi vjeru u ono što Donald Tramp (Trump) govori o pandemiji koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

15:00 Švicarska ublažila mjere

Švicarska je jedna od brojnih država koja od ove sedmice popušta restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa. Tako su ublažili i mjere socijalnog distanciranja između djece i njihovih baka i djedova.

14:50 U 34 zemlje nije prijavljen nijedan slučaj zaraze koronavirusom

Ukupno 34 zemlje i teritorije u svijetu nisu prijavile nijedan slučaj zaraženosti koronavirusom, prenosi Reuters. Opširnije čitajte ovdje.

Raste broj oboljelih u svijetu. AFP

14:40 U Hrvatskoj 15 novozaraženih i četvero preminulih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 15 novooboljelih, što znači da su od početka epidemije potvrđena 2.062 slučaja zaraze. Opširnije čitajte ovdje.

14:10 U Njemačkoj počelo testiranje vakcine na ljudima

Njemački farmaceutski gigant "Pfizer" i njemačka kompanija "BioNTech" započeli su testiranje na ljudima vakcine protiv koronavirusa, koja bi do kraja godine mogla biti dostupno miliovima ljudi, objavile su te firme. Opširnije čitajte ovdje.

13:40 Francuska će biti podijeljena na crvene i zelene zone

Francuska će biti podijeljena u crvene i zelene zone u sedmicama u kojima se ublažavaju mjere, potvrdio je danas premijer Eduard Filip (Edouard Philippe). Opširnije čitajte ovdje.

12:45 U Rusiji novi crni bilans, danas 5.841 novozaraženi

Broj slučajeva zaraze u Rusiji približio se 100.000 nakon što je danas potvrđen 5.841 novozaraženi, objavile su tamošnje vlasti. Opširnije čitajte ovdje.

11:40 Erdoan objavio pismo koje je uputio Trampu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poslao je pismo američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) u kojem je naveo da se nada da će Kongres SAD bolje razumjeti strateški značaj odnosa Ankare i Vašingtona. Opširnije čitajte ovdje.

10:50 U Francuskoj maske obavezne u gradskom prijevozu i srednjim školama

U Francuskoj će biti obavezno nošenje maski u javnom prijevozu i srednjim školama od 11. maja, kada počne ublažavanje restriktivnih mjera, najavio je premijer Eduard Filip (Edouard  Philippe). Opširnije čitajte ovdje.

U Srbiji ublažavaju mjere. Agencije

10:40 Epidemiologinja Kisić-Tepavčević odredila pod kojim uvjetima građani mogu u gradski prijevoz i avione

Epidemiologinja Darija Kisić-Tepavčević obznanila je jutros definitivne preporuke pod kojima će se, pod protuepidemiološkim uvjetima, odvijati aviosaobraćaj. Opširnije čitajte ovdje.

10:30 Turska poslala medicinsku pomoć SAD, Erdoan pisao Trampu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) naveo je u pismu predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) da se nada da će američki Kongres bolje razumjeti stratešku važnost međusobnih odnosa kada je riječ o solidarnosti i dijeljenju opreme tokom pandemije. Erdoanovo pismo Trampu stiglo je u utorak zajedno s turskom medicinskom opremom, uključujući zaštitna odijela i maske.

9:55 Rusija pokreće svemirski centar

Rusija će osnovati svemirski centar za praćenje vanrednih situacija u zemlji, a državna svemirska korporacija "Roskosmos" planira da za tu svrhu izdvoji više od 7,5 milijardi rubalja (101,2 miliona dolara), navodi se u dokumentu objavljenom na internet-stranici ruske vlade za nabavke. Opširnije čitajte ovdje

9:50 U Crnoj Gori bez novih slučajeva

Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao je 81 uzorak, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije koronavirusom. U Crnoj Gori trenutno je 115 zaraženih koronavirusom. Od početka epidemije, u Crnoj Gori je koronavirusom zaražena 321 osoba, od kojih je sedam preminulo, a 199 se oporavilo. Opširnije čitajte ovdje

9:30 Tramp pohvalio američki sistem testiranja na virus

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pohvalio je sistem testiranja na koronavirus u svojoj zemlji i rekao da je to jedini razlog zbog kojeg je u Americi registriran najveći broj zaraženih u svijetu. Opširnije čitajte ovdje.

Raste broj zaraženih i umrlih u svijetu. Agencije

9:15 Trećina njemačkih firmi nastavak restrikcija može preživjeti samo tri mjeseca

Skoro 29,2 posto njemačkih kompanija smatra da bi, ako ograničenja koja se odnose na koronavirus, ostanu na snazi duže vrijeme, preživjelo najviše tri mjeseca, dok je 52,7 posto firmi navelo da može opstati na tržištu najviše šest mjeseci, navodi Institut za ekonomska istraživanja IFO. Opširnije čitajte ovdje

9:10 Stogodišnji veteran iz Drugog svjetskog rata pobijedio koronavirus

Stanislav Bigos, stogodišnji veteran iz Drugog svjetskog rata i bivši vatrogasac, oporavio se od koronavirusa, saopćile su poljske vlasti. Ivona Soltis, portparol vladine bolnice u Varšavi, objavila je na Twitteru da je Bigos izliječen, poželjevši mu da ga služi zdravlje, da pozitivno razmišlja i da ima energije u budućnosti. Opširnije čitajte ovdje

9:00 Polovina kaluđera u samostanu u Austriji umrla od korone

U samostanu salesijanaca Don Bosko u Amšetenu dogodila se, tokom epidemije koronavirusa, prava tragedija. Polovina kaluđera tog samostana je umrla od koronavirusa.  Pet kaluđera je oboljelo od virusa, a četiri je od njega i umrlo, dok se peti nalazi na putu ozdravljenja. Preostala četiri kaluđera održala su jučer misu kojom su se oprostili od svoje braće u vjeri.

8:10 Mops je prvi pas u SAD zaražen koronavirusom

Mops iz Sjeverne Karoline prvi je pas koji je pozitivan na koronavirus u Sjedinjenim Američkim Državama, prenose američki mediji. Pas Vinston bio je dio studije Univerziteta Duke u kojoj je testirano cijelo kućanstvo, prenijela je lokalna televizija WRAL. Opširnije čitajte ovdje

8:05 U Njemačkoj još 202 žrtve

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa pandemijom Covida-19 u Njemačkoj uvećan je za 202 u posljednja 24 sata, saopćeno je iz njemačkog Instituta "Robert Koch". Navedeno je kako je ukupan broj preminulih u Njemačkoj porastao na 6.115. Prema podacima Instituta, u Njemačkoj je koronavirusom zaražena 157.641 osoba nakon što su od jučer prijavljena nova 1.304 slučaja zaraze.  

8:00 Kinezi objavili koja temperatura može uništiti koronavirus

Kineski naučnici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskorijeniti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripe. Opširnije čitajte ovdje

7:00 Od koronavirusa umrlo više Amerikanaca nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu

Broj umrlih Amerikanaca u pandemiji koronavirusa danas je premašio 59.220, što je ukupan broj Amerikanaca poginulih tokom Vijetnamskog rata, dok je broj slučajeva zaraze Covidom-19 u zemlji premašio milion. Opširnije čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.