CRNO ZLATO

Historijski dogovor stupio na snagu: Znači li ovo kraj jeftinog goriva?

Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva mjeseca, počevši od 1. maja

Od danas manja proizvodnja nafte. Avaz

Avaz.ba

1.5.2020

Od danas počinje da važi dogovor zemalja članica OPEC+, oko smanjenja proizvodnje nafte. Naftaši željno iščekuju da li to značiti i povećanje cijena. Odnosno, barem, prestanak kolapsa cijena, piše Telegraf.

Najveći proizvođači sirove nafte uspjeli su postići dogovor prije petnaest dana da smanje proizvodnju kako bi podstakli njenu cijenu, a koja je zbog prekomjernih količina došla na nezapamćeno nizak nivo. 

Nakon četiri dana polemike, Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i drugi proizvođači, koji čine grupu OPEC+, usaglasili su se da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 posto svjetske ponude, a kako bi podržali cijene "crnog zlata". Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva mjeseca, počevši od 1. maja. Odnosno danas. 

I to je, složili su se najveći igrači na svjetskom tržištu derivata, nesumnjivo dobra vijest za globalnu naftnu industriju koja je prethodnih nekoliko mjeseci bila na udaru. Cijena barela je, naime, početkom godine, koštala i više od 60 dolara.


Tankeri lutaju morem jer nemaju gdje naftu. Avaz

Međutim, ta nada bila je kratkog daha jer se i pored vijesti o dogovoru, cijena nafte prethodnih dana spuštala se u jednom trenutku na minus 38 dolara. Loše vijesti su se zatim nizale, brojne naftne kompanije proglašavale bankrot, a u međuvremenu tankeri lutaju morem jer nemaju gdje naftu.

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp (Trump), i saudijski kralj Salman podržali su postignuti sporazum članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznica o postepenom smanjenju proizvodnje nafte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.