UPOZORENJA

Amanpur šokirana izjavom predsjednika Bolsonaroa: Brazil je iduće smrtonosno žarište

Zdravstveni stučnjaci upozoravaju da su zajednice u regiji Amazona u opasnosti da budu "izbrisani" od strane virusa

Avaz.ba

6.5.2020

Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour), utjecajna novinarka CNN-a, osvrnula se na djelovanje lidera Brazila Žaira Bolsonaroa (Jair) u borbi protiv pandemije koronavirusa s kojom se čitav svijet bori. 

Nakon što je Bolsonaro tamošnjim medijima na konstataciju novinara da je Brazil prevazišao Kinu u broju umrlih od posljedica koronavirusa, predsjednik Bolsonaro je rekao:

- Pa šta? Žao mi je, ali šta želite da ja uradim.

Ovu njegovu izjavu svjetska novinarka Amanpur nazvala je šokantnom.

- Zaista je šokantno.Teško je slušati kako lider države govori "Pa šta". Mnogi stručnjaci upozoravaju da je Brazil iduće smrtonosno žarište, dok virus hara favelama. Također, daleko od gradova, autohtono stanovništvo je posebno ranjivo. Zdravstveni stučnjaci upozoravaju da su zajednice u regiji Amazona u opasnosti da budu "izbrisani" od strane virusa - kazala je Amanpur tokom svoje emisije uživo na CNN-u.

Bolsonaro: Šta ja tu mogu. Arhiv

Dodala je da grupa umjetnika i poznatih ličnosti, uključujući Pola Mekartnija (Paul McCartney), Madone (Madonna) i Opra Vinfri (Oprah Winfrey), napisala otvoreno pismo predsjedniku Bolsonarou zahtjevajući od njega da spriječi "genocid" zbog koronavirusa.

U Brazilu je, prema "Worldometersu", koronavirusom zaraženo više od 116.000 ljudi, zbog čega je ova država deveta po redu u svijetu kada su inficirani koronavirusom pitanju, a umrlo je skoro 8.000 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.