KALIFORNIJA

Elon Musk zaprijetio da će kompaniju preseliti u Nevadu

U Alamedi, gotovo svi privredni subjekti moraju ostati zatvoreni do kraja maja

Elon Musk. AFP

Avaz.ba

11.5.2020

Milijarder Elon Musk, čelnik tvornice za proizvodnju električnih automobila Tesla, rekao je da će preseliti sjedište firme iz Kalifornije, nakon što mu je rečeno da i dalje mora tu kompaniju držati zatvorenom, piše BBC.

- Tesla će odmah preseliti svoje sjedište i buduće programe u Nevadu - napisao je Muska na Twitteru, navodeći kako će uložiti žalbu protiv okruga Alameda. 

Zdravstvene službe tog okruga odbile su dopustiti kompaniji da se otvori u petak, navodeći kao razlog mjere karantina. Prema podacima Univerziteta  "John Hopkins", savezna država Kalifornija ima 2.632 žrtve koronavirusa.

Tvornica zapošljava više od 10.000 radnika. AFP

Od 23. marta sve osim “bazičnih operacija” suspendirano je u tvornici Fremont u blizini San Francisca.  Tvornica zapošljava više od 10.000 radnika i proizvodi oko 415.000 automobila svake godine. 

Kalifornijske vlasti olakšale su neke restrikcije u toj saveznoj državi ove sedmice, te dopustile biznisu da se pokrene. Ali neki okruzi donijeli su svoje vlastite kriterije po kojima se privreda može ponovno pokrenuti.

U Alamedi, gotovo svi privredni subjekti moraju ostati zatvoreni do kraja maja.

Musk je sugerirao da bi budućnost kompanije mogla doći u pitanje. On je već ranije izazvao kontroverze zbog protivljenja restrikcijama i promocijom nepotvrđenih tretmana za virus.

Početkom marta milijarder je rekao kako je “panika oko korone glupa”, ali je kasnije donirao stotine respiratora bolnicama u Njujorku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.