DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Pompeo pozdravio namjeru Srbije da označi Hezbolah kao terorističku organizaciju

Dodaje se i da nedavne akcije Njemačke i Litvanije protiv Hezbolaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo

Američki državni sekretar Majk Pompeo. AFP

Avaz.ba

13.9.2020

Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u cjelini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe koju podržava Iran da djeluje u Evropi, izjavio je državni sekretar SAD Majk (Mike) Pompeo, objavljeno je na sajtu američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se podsjeća da je ta „važna akcija“ najavljena kao dio historijskih obaveza koje je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) obezbijedio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno s koracima koje obje nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

- Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gdje nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva - navodi se na sajtu State departmenta.

Dodaje se i da nedavne akcije Njemačke i Litvanije protiv Hezbolaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.

- SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u cjelini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i korijen i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog „vojnog“ i „političkog“ krila - naveo je Pompeo u saopštenju.

- Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugdje da preduzmu sve što mogu da spriječe operativce Hezbolaha, njihove regrutere i finansijere da djeluju na njihovim teritorijama - zaključuje se u saopštenju.

Jedna od 16 tačaka u sporazumu koji su 4. septembra u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah Hoti) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stoji i da se „obje strane obavezuju da označe Hezbolah u njegovoj cjelini kao terorističku organizaciju, te da u poptunosti primjene mjere ograničenja Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.