POKAZALA ISTRAGA

Kroz najveće svjetske banke prošla gomila prljavog novca

Istraga se temelji na hiljadama izvještaja o sumnjivim djelatnostima koje su službama financijske policije Američkog ministarstva financija

Istraga također ukazuje na nemoć američkih vlasti u regulaciji tih transakcija. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

21.9.2020

Astronomski iznosi prljavog novca godinama su prolazili kroz najveće svjetske bankarske institucije, otkrila je istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) koji osuđuje manjkavosti kontrole tog sektora.

- Zarade krvavih ratova protiv droge, pronevjerene imovine zemalja u razvoju i ukradene teško stečene ušteđevine u okviru Ponzijeve piramide mogle su ući i izaći iz tih financijskih institucija, uprkos upozorenjima djelatnika banaka - navodi se u istrazi koju je vodilo 108 međunarodnih medija iz 88 zemalja.

Istraga se temelji na hiljadama izvještaja o sumnjivim djelatnostima koje su službama financijske policije Američkog ministarstva financija, "FinCen", uputile banke iz cijelog svijeta.

- Ti dokumenti koje su sastavile banke i podijelile s vladom, ali daleko od javnosti, otkrivaju rupe bankovnih jamstava i lakoću kojom su ih kriminalci iskorištavali - ističe američki "Buzzfeed News" u uvodu svoje istrage.

Ti dokumenti se odnose na 2.000 milijarda dolara transakcija, koje su cirkulirale između 1999. i 2017. godine.


Istraga također ukazuje na nemoć američkih vlasti u regulaciji tih transakcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.