SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Prvi čovjek izliječen od HIV-a sada ima rak u terminalnoj fazi

Amerikanac je godinama bio poznat kao berlinski pacijent, a imao je transplantaciju u Njemačkoj od donora sa prirodnom rezistencijom na virus side

Braun: Rak se vratio prošle godine. AP

Z. K. / Avaz.ba

28.9.2020

Timoti Rej Braun (Timothy Ray Brown), prva osoba za koju se zna da je izliječena od HIV infekcije, kaže da je sada smrtno bolestan od recidiva raka, kojim je podstaknuto njegovo historijsko liječenje prije 12 godina.  Amerikanac je godinama bio poznat kao berlinski pacijent, a imao je transplantaciju u Njemačkoj od donora sa prirodnom rezistencijom na virus side. Prilikom liječenja leukemije, Braun je prvo tretiran radijacijom, a potom je primio novu koštanu srž zdravog donora. 

Nakon tretmana, ne samo da je Braunova leukemija bila u remisiji, nego se i HIV virus smanjio na nivo koji nije mogao da se detektira u organizmu. Iako Braun od tada nikad više nije uzimao antiretroviralne lijekove, koje inače uzimaju pacijenti zaraženi HIV-om, a koji za cilj imaju održavanje imuniteta i držanje virusa pod kontrolom, HIV se u njegovom organizmu nikad više nije pojavio.


Braun poslije transplantacije. AP

Ali u intervjuu za AP Braun je rekao da se njegov rak vratio prošle godine i da se proširio. Trenutno prima njegu u Palm Springsu, u Kaliforniji, gdje inače i živi.

- Još mi je drago što sam je imao - rekao je Braun o svojoj transplantaciji.

To je, kako je istakao, otvorilo vrata kojih ranije nije bilo i podstaklo naučnike da rade više na pronalaženju lijeka.

- Timoti je dokazao da se HIV može izliječiti, ali to nije ono što me inspirira kod njega. Uzeli smo mu komade crijeva, uzeli smo komade limfnih čvorova. Svaki put kad bi se od njega zatražilo da nešto učini, pojavio se sa nevjerovatnom gracioznošću - rekao je dr. Stiven Deks, specijalista za sidu sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, koji je sa Braunom radio na daljem istraživanju lijeka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.