ZBOG KORONAVIRUSA

Italija produžava zabranu kretanja između 20 regija, odgoda otvaranja škola

Svi će se barovi i restorani širom zemlje morati zatvoriti ovog vikenda

Preko vikenda barovi i restorani se zatvaraju. Agencije

N. Ajnadžić

5.1.2021

Italijanski ministri odlučili su zadržati nacionalna ograničenja ovog vikenda kako bi usporili zaraze koronavirusom, ali složili su se da relaksiraju mjere ograničenja radnim danima.

Veći dio Božića i Nove godine Italijani su proveli kod kuće, a ljudima je bilo dopušteno napuštati kuće samo zbog posla, zdravlja i hitnih slučajeva ili na kratka putovanja radi posjete s ograničenim brojem prijatelja ili rodbine, prenosi Reuters.


Putovanja svedena na minimum

Ova pravila trebaju isteći u četvrtak, a ministri su se na sastanku vlade u ponedjeljak kasno navečer dogovorili o povratku na stari od tri nivoa sistema koji omogućava primjenu različitih mjera na različite regije. Svi će se barovi i restorani širom zemlje morati zatvoriti ovog vikenda, a putovanja između gradova bit će svedena na minimum.

Vlada je također odlučila odgoditi za ponedjeljak ponovno otvaranje srednjih škola planirano u četvrtak sa 50 posto njihovih kapaciteta. Neke regije, uključujući sjevernu Venetu oko Venecije, odlučile su odgoditi ponovno otvaranje do 31. januara.

Peta država u svijetu po broju umrlih

Broj dnevnih slučajeva pao je s visokih oko 40.000 sredinom novembra na trenutno ispod 20.000, ali stopa zaraze varira, a stotine umiru svaki dan. Vladina uredba također je produžila do 15. januara zabranu kretanja između 20 regija, s dopuštenim putovanjima samo zbog posla, zdravlja ili hitnih slučajeva. Italija, prva zapadna zemlja koju je pogodio COVID-19, izvijestila je o gotovo 76.000 smrtnih slučajeva od februara prošle godine, i peta je u svijetu država po broju umrlih od koronavirusa. U subotu je Ministarstvo zdravstva odgodilo otvaranje skijališta na 18. februara s prethodno planiranog 8. januara, kazavši kako je zatvaranje produženo na zahtjev regionalnih guvernera i na savjet zdravstvenih stručnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.