ZBOG NESUGLASICA

Tramp pred suđenje za opoziv u Senatu ostao bez pet advokata

Tramp je htio da njegovi advokati nastave braniti tezu o masovnoj prevari na predsjedničkim izborima koja je omogućila pobjedu demokrata Džoa Bajdena

Suđenje Trampu za "poticanje na pobunu" treba početi 9. februara. Agencije

A. J.

31.1.2021

Nekoliko adokvata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) reklo je da ga neće braniti, nekoliko dana prije njegovog suđenja za opoziv, objavili su u subotu CNN i drugi američki mediji.



Čeka se konačna odluka

Petero advokata, među kojima su navodno dva voditelja advokatskog tima njujorškog milijardera, prekinuli su saradnju s njim nakon nesuglasica u vezi s načinom postupanja, objavila je televizijska mreža pozivajući se na anonimne izvore.


Tramp je htio da njegovi advokati nastave braniti tezu o masovnoj prevari na predsjedničkim izborima koja je omogućila pobjedu demokrata Džoa Bajdena (Joe Biden), umjesto da se usredotoče na zakonitost sudskog progona predsjednika koji više nije na dužnosti, dodao je CNN koji napominje da bivši predsjednik nije voljan razgovarati o tome.


Među advokatima koji su dali ostavku su Bač Bouers (Butch Bowers) i Debora Barbir (Deborah Barbier) koji su trebali biti voditelji Trampovog advokatskog tima.


- Puno smo radili, ali još nismo donijeli konačnu odluku o našem pravnom timu, učinit ćemo to uskoro - napisao je na Twitteru Džejson Miler (Jason Miller), Trampov savjetnik, reagirajući na informacije u medijima.

Upitna većina

Suđenje Trampu za "poticanje na pobunu" nakon upada njegovih pristaša na Kapitol 6. januara treba početi 9. februara.


No sa samo pet republikanskih senatora koji su spremni pridružiti se 50 demokratskih senatora koji misle da bivšem predsjedniku treba suditi, najvjerojatnije se neće postići dvotrećinska većina, ili 67 senatora, potrebna za nastavak postupka, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.