PROVJERA PODATAKA

Kina uvodi digitalni covid-19 certifikat za prekogranična putovanja

Evropska unija se složila da uspostavi vakcinalne pasoše pod pritiskom južnih zemalja koje zavise o turizmu

Nekoliko zemalja je već uvelo certifikate koji identificiraju vakcinisane ljude. Fena

A. K. / Fena

9.3.2021

Kina je uspostavila digitalni certifikat o vakcinisanju protiv koronavirusa za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja, pridružujući se zemljama koje izdaju slične dokumente dok traže načine da ponovo otvore svoje ekonomije.

Kako se vakcine globalno uvode, nekoliko zemalja, uključujući Bahrein, već je uvelo certifikate koji identificiraju vakcinisane ljude, a Evropska unija složila se da uspostavi vakcinalne pasoše pod pritiskom južnih zemalja koje zavise o turizmu.


Sigurna interakcija

Potvrda koju je izdala Kina sadržavat će pojedinosti o vakcini covid-19 i rezultatima testova na koronavirus, objavio je Odjel za konzularne poslove pri kineskom ministarstvu vanjskih poslova na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

Ministar vanjskih poslova Vang Ji (Wang Yi) rekao je u nedjelju da je cilj certifikata postići međusobnu provjeru podataka poput covid testova i vakcina te pridonijeti sigurnoj i nesmetanoj interakciji ljudi.

Ublažavanje karantinskih ograničenja

Nije rečeno s kojim zemljama Kina razgovara kako bi joj se priznao certifikat covid-19.

Kina je također najavila ublažavanje karantinskih ograničenja za ljude koji dolaze u Kinu i koji su vakcinisani protiv covid-19.

Postojeće karantinske mjere trebale bi ostati na snazi ​​za putnike koji stižu u Kinu, jer je moguće da vakcinisane osobe još uvijek mogu biti zaražene virusom, rekao je u februaru glasnogovornik kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.