SPECIJALNO ZASJEDANJE

UN: Formiranje međunarodna komisija za istraživanje izraelskih kršenja ljudskih prava

Odluka je izglasana s 24 glasa za, 14 suzdržanih i devet protiv

Bit će istraživani razlozi tenzija, uključujući sistemsku diskriminaciju. Anadolija

Anadolija

27.5.2021

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) usvojilo je odluku kojom se predviđa hitno formiranje nezavisne međunarodne istražne komisije kako bi se istražila izraelska kršenja ljudskih prava.

Završeno je specijalno zasjedanje Vijeća za ljudska prava na kojem je razgovarano o ”ozbiljnom stanju ljudskih prava” na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Donesena odluka

Na zasjedanju organiziranom po zahtjevu koordinatora Organizacije za islamsku saradnju (OIC) Pakistana i Palestine, raspravljano je o nacrtu odluke o stanju u kojem se nalaze ljudska prava na palestinskoj teritoriji pod izraelskom okupacijom, uključujući Istočni El-Kuds (Jerusalem).

Odluka je izglasana s 24 glasa za, 14 suzdržanih i devet protiv.

Protiv odluke bili su Austrija, Bugarska, Kamerun, Češka, Njemačka, Malavi, Maršalova otočja, Velika Britanija i Urugvaj.

Usvojenim nacrtom donesena je odluka o hitnom formiranju nezavisne međunarodne istražne komisije kako bi se istražila kršenja ljudskih prava u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni El-Kuds.

Poziv Izraelu

Na osnovu odluke, komisija, koju će izabrati predsjednica Vijeća za ljudska prava istraživat će sva kršenja međunarodnih ljudskih prava do 13. aprila 2021. godine, kao i nakon tog datuma.

Bit će istraživani razlozi tenzija, uključujući sistemsku diskriminaciju i opresiju bazirane na nacionalnom, etničkom, rasnom ili vjerskom identitetu. Sve strane su pozvane da sarađuju s istražnom komisijom i olakšaju njen rad.

Međunarodnoj zajednici i ostalim donatorima upućen je poziv da hitno djeluju kako bi se pomoglo ljudima na palestinskoj teritoriji, uključujući istočni El-Kuds.

Izrael je pozvan da ne stvara prepreke kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći palestinskom narodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.