KELN

Papa Franjo zbog pedofilije šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju

Nadbiskup Kelna, kardinal Velki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece

Papa Franjo: Rasvijetliti cijeli događaj. Agencija

Z. K.

28.5.2021

Papa Franjo šalje kontrolu u najveću njemačku nadbiskupiju u Kelnu zbog dugogodišnjih problema u odnosu prema skandalima oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika, saopćeno je danas.

- Poslanici Svete Stolice pokušat će u prvoj polovici juna stvoriti detaljnu sliku komplicirane pastoralne situacije u Kelnu. Oni će istražiti eventualne greške kardinala Reinera Marije Velkija (Maria Woelki) - stoji u saopćenju ureda Pape Franje.

Nadbiskup Kelna, kardinal Velki, već se mjesecima nalazi na udaru kritika zbog odnosa prema procesu rasvjetljavanja slučajeva seksualnog iskorištavanja djece, koje je provodilo svećenstvo u toj nadbiskupiji.


Velki Papu detaljno izvijestio o rezultatima vještačenja u februaru. Agencija

Velki je prvo mjesecima onemogućavao objavljivanje prvog stručnog vještačenja na ovu temu, pozivajući se na pravne nedoumice, a zatim je naručio i drugo vještačenje. Drugo vještačenje ne opterećuje Velkijaa, nego drugu dvojicu biskupa koji su bili aktivni u kelnskoj nadbiskupiji u vrijeme počinjenja kaznenih djela nad maloljetnicima.

Velki je izjavio da je još u februaru Papu detaljno izvijestio o rezultatima vještačenja. Kelnska nadbiskupija se, unatoč vještačenju koje skida krivnju sa sadašnjeg nadbiskupa, već mjesecima nalazi u krizi koja se odražava i u velikom broju istupanja iz redova Katoličke crkve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.