TOKOM ISTRAGE 2020.

Trampova administracija prikupljala telefonske i mail podatke novinara "New York Timesa"

Ovo je prijetnja da će biti ušutkani izvori na koje se oslanjamo kako bismo ispunili pravo javnosti na informacije o vladinim postupcima, kažu iz "New York Timesa"

Donald Tramp. Agencije

A. J. / Anadolija

3.6.2021

Bivša administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) prikupljala je podatke o telefonskim pozivima i e-mail prepiskama četvorice novinara iz "New York Times" u 2017. godini, javlja Anadolija.


U obavijesti koju je Ministarstvo pravosuđa SAD poslao američkom listu navedeno je da su tužitelji u okviru istrage provedene 2020. godine, odlukom suda prikupili zapise sa sastanaka i prepiske novinara "New Yorka" Meta Apuca (Matt Apuzzo), Adama Goldmana, Erika Lihtbloa (Eric Lichtblau) i Mihaela Šmita (Michael S. Schmidt) u periodu od 14. januara do 30. aprila 2017, navodi "New York Times".


Navedeno je kako su tužitelji ispitali cjelokupan sadržaj telefonskih poziva i samo djelimične podatke e-mail prepiski te da se evidencija nije vodila u arhivi ministarstva.


Navedeno je da su evidencije ispitane u vezi s istragom provedenom 2020. godine, no nisu podijeljene informacije o predmetu istrage.


Glavni urednik NYT-a Din Bake (Dean Baquet) u izjavi je osudio ponašanje Trampove administracije.


- Oduzimanje telefonskih zapisa novinara nagriza temelje slobode medija. Ovo je prijetnja da će biti ušutkani izvori na koje se oslanjamo kako bismo ispunili pravo javnosti na informacije o vladinim postupcima - poručio je Bake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.