SVE ĆE OBJAVITI U KNJIZI

Mila zbog vrijeđanja islama dobila preko 100.000 poruka mržnje putem interneta

Njen advokat je rekao da su prijetili da će je rasporiti i raskomadati

Mila. Bertrand Guay

Jutarnji.hr

4.6.2021

Zbog prijetnji smrću tinejdžerki koja je pisala antiislamističke komentare na društvenim mrežama, u Francuskoj će se suditi 13 osoba u dobi od 18 do 30 godina. Djevojka poznata samo pod imenom Mila je morala promijeniti školu zbog poruka koje su joj stizale nakon videosnimka i komentara u kojima je vrijeđala islam, a ona i njezina obitelj dobili su policijsku zaštitu.

Ovaj slučaj potaknuo je raspravu o pravu na blasfemiju i kritiziranju religija u Francuskoj koju proteklih godina potresaju slučajevi međuvjerskog nasilja.

Djevojčin advokat izjavio je da je dobila preko 100.000 poruka mržnje putem interneta te fotošopiranih fotografija. Prijetilo joj se da će je "raščetvoriti", rasporiti, raskomadati, isjeći, naveo je njen advokat, a djevojka plave kose obrijane sa strana mirno je ušla u sudnicu dok su je slijedila škljocanja brojnih kamera.


Objava na Instagramu

- Kur'an je prepun mržnje, a islam je glupa religija - napisala je u januaru 2020. godine na Instagramu, kada je imala 16 godina. Drugi video je objavila u novembru iste godine, na TikToku, nakon što je islamski ekstremist ubio učitelja Samuela Patija (Paty) jer je ovaj na času pokazao karikature poslanika Muhammeda.

- Zaslužuješ da ti se prereže grkljan - bila je jedna od poruka. Zbog takve i sličnih prijetnji dobila je policijsku zaštitu, a u njenu odbranu skočio je i predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je istaknuo da je "zakon jasan".

- Imamo pravo na blasfemiju, na kritiziranje i karikiranje religija - rekao je Makron.



Dvije godine zatvora

Ovaj sudski slučaj pozorno se prati u Francuskoj u kojoj je atmosfera vezana za muslimansku manjinu, sekularnu državu, policijsku brutalnost i islamski ekstremizam došla do usijanja.

- Ne mogu vjerovati da je tih 13 osoba prošlo kroz naš obrazovni sistem, a ne znaju da je legalno kritizirati religije i da to nema nikakve veze s rasizmom - rekao je Makron.

Advokati odbrane ističu da su njihovi klijenti nepravedno izvedeni na sud te trpe zbog hiljade drugih anonimnih komentatora na internetu kojima se ne sudi.

- Moj klijent je zbog ovoga izvan sebe. Imao je poprilično glupu brzu reakciju, kakvih imamo na hiljade svaki dan na Twitteru - izjavio je advokat jednog od optuženika.

Optuženima prijeti dvije godine zatvora u 30.000 eura kazne zbog maltretiranja na internetu. Mila, koja je u međuvremenu postala mila desnici i aktivistima za slobodu govora, piše knjigu u kojoj će opisati svoja iskustva, a nosit će naslov: "Plaćam cijenu za vašu slobodu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.