KORONAVIRUS

Velika Britanija planira ukinuti samoizolaciju onima koji su primili dvije doze

U Londonu se tokom vikenda održala kampanja masovnog vakcinisanja

Planiraju ukinuti samoizolaciju. EPA

A. Ka.

21.6.2021

Velika Britanija planira ukinuti obavezu samoizolacije za ljude koji su primili dvije doze vakcina u slučaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

- Isprobavamo taj pristup da se, ako ste primili dvije doze vakcina, testirate umjesto da se izolirate nakon kontakta sa zaraženim - rekao je Hancock za BBC i dodao:

- Isprobavamo to kako bismo provjerili učinkovitost pristupa. To je nešto na čemu radimo, ali još uvijek nismo spremni poduzeti korake.

U Britaniji se zadnjih sedmica nastavlja trend rasta zaraze uzrokovan širenjem delta varijante koronavirusa, prvi put otkrivene u Indiji.

U Londonu se tokom vikenda održala kampanja masovnog vakcinisanja.


Vlada nastoji ubrzati već uhodani program vakcinisanja da bi ograničila širenje i utjecaj delta varijante.

U nedjelju je saopćila da je 81.6 posto odraslog stanovništva primilo prvu dozu vakcina, a 59.5 posto ih je u potpunosti vakcinisano.

Premijer Boris Džonson (Johnson) prošle sedmice je rekao da se pokretanje ekonomije, tj. ukidanje zatvaranja, koje je trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, odgađa do 19. jula kako bi se što više ljudi stiglo vakcinisati i kako bi se smanjio rizik od preopterećenja zdravstvenog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.