OD 16. AVGUSTA

U Njujorku bez potvrde o vakcinisanju neće se moći u restorane ni sportske dvorane

Ako ste vakcinisani imate ključ, možete otvoriti vrata, rekao je gradonačelnik Bil de Blasio

U Njujorku 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu vakcine. Agencije

A. Ka. / Fena

4.8.2021

Bez potvrde o vakcinisanju u Njujorku (New York) se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bil de Blasio (Bill), čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Američkim Državama koji uvodi Covid pasoše.

Ta mjera nazvana “Key to NYC pass” zahtijevat će vakcinaciju zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetitelja priredbi u zatvorenom”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije, dodajući da će se tražiti “barem jedna doza” vakcine, javlja Al Jazeera.

- Ako ste vakcinisani imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost neće moći sudjelovati u mnogim aktivnostima - rekao je De Blasio.

Rekao je da se mjera uvodi 16. avgusta, a od 13. sepembra će se kontrolirati njena provedba.

U Njujorku, gradu s više od osam miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu vakcine, pokazuju podaci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u trenutku kada je novi val pandemije Covid-a 19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta varijante koronavirusa.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, izdali su preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su vakcinisani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.