PANDEMIJA

Karantin za više od 600 slovenskih učenika nakon izleta u Grčku

Od svih organizatora takvih izleta očekujemo da se opamete i konačno shvate da su države na crvenoj listi opasne, kazao je Krek

Vlasti Slovenije upozorile na putaovanja na "crvene" destinacije. Agencije

Ad. A. / Fena

23.8.2021

Slovenske zdravstvene vlasti u ponedjeljak su ponovo upozorile na rizik putovanja u epidemiološke "crvene" destinacije u Evropi, nakon što su nove zaraze otkrivene u skupini od preko 600 mladih i njihovih pratilaca koji su boravili na izletu u Grčkoj.

Riječ je o maturantima koji su sredinom mjeseca boravili u grčkim ljetovalištima, najviše na otoku na Krfu. Među njima je već potvrđeno 42 pozitivnih na koronavirus, a 10-dnevni karantin određena je za više od 600 osoba, među kojima su i kontakti koje su imali u Sloveniji, kazao je u izjavi novinarima u ponedjeljak Milan Krek, direktor Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

-Od svih organizatora takvih izleta očekujemo da se opamete i konačno shvate da su države na crvenoj listi opasne - kazao je Krek, dodavši da se od turističkih agencija očekuje da takvim putovanjima ne ugrožavaju epidemiološku situaciju u Sloveniji.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 754 PCR testa potvrdili 116 zaraza, a jedan oboljeli od Covida je umro.

Raste i broj hospitaliziranih koji je sada 75, od čega 18 na intenzivnim odjelima, a 14-dnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika povećala se na 166.

Uz takav razvoj situacije Slovenija će se uskoro naći na crvenoj epidemiološkoj listi prema kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.