GLUMCI I PJEVAČI NA NIŠANU

Kina se obrušila na svoje najveće pop zvijezde

Pod predsjednikom Si Đinpingom, Komunistička partija Kine je postala opsjednuta ideološkom i kulturnom kontrolom

Si Đinping. Agencije

A. Ka. / CNN

1.9.2021

Tokom protekle nedjelje, kineska industrija zabave je postala posljednja koja se našla na nišanu vladajuće Komunističke partije, nakon što je Si Đinping suzbio političko neslaganje, društveni aktivizam, ideološki liberalizam i privatna preduzeća, prenosi CNN.

Đao Vei, jedna od najistaknutijih kineskih glumica, vidjela je njeno prisustvo obrisano sa interneta u zemlji. Njena stranica obožavalaca na Veibo aplikaciji, kineskoj strogo cenzurisanoj verziji Twittera, ugašena je. Filmovi i televizijske emisije u kojima je glumila, uklonjeni su sa striming platformi, a njeno ime je također uklonjeno sa lista glumaca.

Crna lista

Emiteri i video sajtovi uklonili su i djela Đang Šuanga, još jedne vrhunske kineske glumice, koja je u petak kažnjena sa 46 miliona dolara zbog utaje poreza. Ona je početkom godine uhvaćena u skandalu sa surogat majčinstvom, nakon što ju je bivši partner optužio da je napustila dvije njihove bebe u SAD-u.

Brisanje lika i djela je viđeno kod „poznatih ličnosti koje se loše ponašaju“, a koje su kineske vlasti navodno stavile na crnu listu, a koja je u četvrtak objavljena na društvenim mrežama, prenosi Nova. Ove dve glumice su se našle na spisku, kao i kanaska pop zvijezda Kris Vu, koji je ovog mjeseca uhapšen zbog sumnje u silovanje. Nije odmah bilo jasno zašto je Đao postala meta, prenosi CNN.

Iako je vlada već bila na meti kritika pojedinih kineskih poznatih ličnosti, najnoviji napad je širi po obimu i oštriji po ozbiljnosti, sa tim da je njihovo prisustvo uglavnom izbrisano sa interneta u zemlji, što su obožavatelji uporedili sa formiranjem crne rupe nakon kolapsa zvijezda.

Vlasti su takođe imale za cilj kulturu obožavalaca poznatih ličnosti među kineskom omladinom. Kineska adminstracija za sajber prostor najavila je i petak mjere za čišćenje onoga što su nazivali haosom klubova obožavalaca slavnih, uključujući zabranu svakog pokušaja rangiranja poznatih ličnosti na osnovu popularnosti i pooštravanja propisa oko agencija za talente. Dan ranije, popularna video platforma otkazala je sve emisije talenata za idole, nazivajući ih nezdravima.

Na kineskim društvenim medijima u nekim komenterima se navodi da je potiskivanje i brisanje podsjećalo na Kinesku revoluciju, deceniju političkih i društvenih previranja između 1966. i 1976. godine, tokom koje su umjetnost i kultura bili ograničeni na promociju partijske propagande.

Komunistička partija, koja gleda na popularnu kulturu kao na ključno ideološko borilište, dugo je držala sektor zabave uz strogu cenzuru. Pod predsjednikom Si Đinpingom, Komunistička partija Kine je postala opsjednuta ideološkom i kulturnom kontrolom.


Uporni branioci kineske vlade

Na društvenim mrežama glumci, pjevači, uticajni ljudi i drugi zabavljači često su djelovovali kao uporni branioci kineske vlade, govoreći u prilog podrške policiji u Hongkonkgu tokom prodemokratskih protesta 2019. godine… Uspješni glumci su takođe požurili da glume u patriotskim filmovima i tv serijama, a slavne ličnosti su prisiljene da obećaju milionske donacije kada dođe do velike katastrofe.

Partija smatra da je ekstravagantni način života nekih poznatih ličnosti znak moralnog propadanja. Partijski zvaničničnik za borbu protiv korupcije je napadao ono što se naziva „toksičnom“ kulturom slavnih, optužujći je da „zagovara pogrešne vrijednosti“ kod kineske omladine.

Partiju također uznemirava lojalnost poznatih ličnosti prema obožavaocima, koji su pokazali izuzetnu sposobnost i na mreži i van nje, da se mobilišu u podršku svojim idolima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.