SPACEX KAPSULA

Završena prva turistička misija u orbiti: Četiri civila se vratila na Zemlju

Kapsula Crew Dragon, koja je dizajnirana tako da ne dopušta da temperature prelaze 85 stepeni u kabini, koristila je svoj toplinski štit da zaštiti posadu od intenzivne topline i nakupljanja plazme dok je išla prema okeanu

Ekipa iz SpaceX-a nakon što su se vratili na Zemlju. Agencije

N. Aj. / CNN

19.9.2021

Četiri osobe vratile su se na Zemlju nakon trodnevne vanzemaljske ekskurzije u kapsuli SpaceX Crew Dragon u subotu navečer, označavajući kraj prvog leta u Zemljinu orbitu kojim su u potpunosti letjeli turisti ili oni koji nisu astronauti, prenosi CNN.

- Puno vam hvala SpaceX, ovo je za nas bila velika vožnja - mogao se čuti milijarder i komandant misije "Inspiration4" Džered ajsakman (Jared Isaacman) koji je govorio uživo putem kompanije.

Ekipa iz SpaceX-a nakon što su se vratili na Zemlju. Agencije

Posada je prikazana kako gleda filmove, a povremeno se čulo i reagovanje na kontrolu misije SpaceX-a u njihovoj potpuno autonomnoj svemirskoj letjelici prije nego što je započeo proces grickanja noktiju ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu. Nakon što je putovao brzinom većom od 17.000 milja na sat, svemirska letjelica je koristila Zemljinu gustu "zračnu dekicu" da bi usporila, pri čemu je vanjski dio letjelice u tom procesu dostigao jako visoke temperature.

Kapsula Crew Dragon, koja je dizajnirana tako da ne dopušta da temperature prelaze 85 stepeni u kabini, koristila je svoj toplinski štit da zaštiti posadu od intenzivne topline i nakupljanja plazme dok je išla prema okeanu.

Nakon izlaska iz svemirske letjelice, neposredno prije nego što su helikopterom vraćeni na Floridu, posada je viđena kako se smiješi i maše kamerama uživo.

No, let očigledno nije bio potpuno besprijekoran sa tehničkog stajališta.

- Znate da smo imali nekoliko problema na kojima smo radili, radili smo nešto na sistemu upravljanja otpadom - rekao je Benji Rid (Reed), direktor upravljanja posadama SpaceX-a tokom leta nakon brifinga.

Dodao je da je to bilo u redu.

- Znate, posada je bila sretna i zdrava - rekao je Rid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.