VJEČNI RAT

Izraelske desničarske vlasti su se otele američkoj kontroli ili Bajdena nije briga?

Započela je gradnja 1.800 domova a odobreno još 1.344. Oko 475.000 izraelskih Židova živi u naseljima na Zapadnoj obali, koja se prema međunarodnom pravu smatraju ilegalnim

Započela je gradnja 1.800 domova a odobreno još 1.344. na Zapadnoj obali. AP

E.Š./Agencije

29.10.2021

Iako su iz Bidenove administracije vrlo jasno poručili da to ne čine, Izrael je krenuo jučer s planom izgradnje čak 3000 novih domova za Židove na prostoru okupirane Zapadne obale.

Započela je gradnja 1.800 domova a odobreno još 1.344. Oko 475.000 izraelskih Židova živi u naseljima na Zapadnoj obali, koja se prema međunarodnom pravu smatraju ilegalnim.

Palestinski zvaničnici poručuju kako je ovo potvrda da je nova izraelska administracija, koju predvodi desničar Naftali Bennett, "podjednako ekstremna" kao i prethodna koju je dugi niz godina predvodio Benjamin Netanyahu. Znači li to da američki zahtjevi više nemaju učinka kad je riječ o utjecanju na izraelske odluke? Ovisi koliko su ti zahtjevi strogi.

Pitanje koje neće moći zanemariti

Za razliku od Baracka Obame i Donalda Trumpa, Biden nije imenovao posebnog izaslanika za izraelsko-palestinski portfelj. AFP

Joe Biden ne planira riješiti izraelsko-palestinski sukob.Umjesto toga, nova administracija namjerava se nadovezati na neke politike Donalda Trumpa na Bliskom istoku.

Gotovo svaki moderni američki predsjednik je tražio rješenje izraelsko-palestinske krize, što jeste kruna diplomatskog rada. Biden, međutim, nije zainteresiran, piše ugledni „Politico“.

Za razliku od Baracka Obame i Donalda Trumpa, Biden nije imenovao posebnog izaslanika za izraelsko-palestinski portfelj. Za razliku od Billa Clintona, Biden nema planove za bilo kakvu mirovnu konferenciju, pa čak ni mirovni proces, u skorije vrijeme. Bidenov najbliži prethodnik mogao bi biti George W. Bush, koji se u početku opirao uključivanju u to pitanje - ali je na kraju otkrio da ga ne može zanemariti.


Izrazito proizraelska naklonost

Glavni Bidenovi suradnici rekli su da ne mogu postići mirovni sporazum kada se ni Palestinci ni Izraelci ne čine spremnima za ozbiljne razgovore. AP

Osim što je poduzeo nekoliko malih koraka da preusmjeri američku poziciju od izrazito proizraelske naklonosti, Biden i njegov tim signaliziraju da sukob jednostavno nije prioritet. Glavni Bidenovi suradnici rekli su da ne mogu postići mirovni sporazum kada se ni Palestinci ni Izraelci ne čine spremnima za ozbiljne razgovore.

- Jedini način da se osigura budućnost Izraela kao židovske, demokratske države i da Palestincima damo državu na koju imaju pravo je rješenje te dvije države, rekao je državni sekretar Antony Blinken početkom godine.

Blinken je dodao da nije teško biti realan i sagledati da su mogućnosti za to, makar u skorijoj budućnosti – veoma male.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.