DŽEJK SALIVAN

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost ove sedmice u Izraelu i Palestini

Očekuje se da će Salivan također kopredsjedavati četvrtom Strateškom konsultativnom grupom (SCG) sa svojim izraelskim kolegom Ejalom Hilatom

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan. Agencije

N. Aj. / Anadolija

21.12.2021

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) otputovat će ove sedmice u Izrael i Palestinu, potvrdila je u ponedjeljak glasnogovornica visokog zvaničnika Emili Horn (Emily Horne), prenosi Anadolu Agency (AA).

Salivanu će se pridružiti Bret Mekgurk (Brett McGurk), zamjenik pomoćnika predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i koordinator za Bliski istok i Sjevernu Afriku, te vršilac dužnosti pomoćnika sekretara State Departmenta za bliskoistočna pitanja Jael Lempert (Yael), navela je Emili Horn.

- Salivan će se u Izraelu sastati s premijerom Naftalijem Benetom (Bennett) i visokim zvaničnicima izraelske vlade kako bi potvrdili posvećenost SAD sigurnosti Izraela i konsultovali se o nizu pitanja od strateškog značaja za bilateralne odnose između SAD i Izraela, uključujući prijetnju koju predstavljaju Iran - navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će Salivan također kopredsjedavati četvrtom Strateškom konsultativnom grupom (SCG) sa svojim izraelskim kolegom Ejalom Hilatom  (Eyal Hulat).

U gradu Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali, Salivan će se sastati s predsjednikom Palestine Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas) kako bi razgovarali o "tekućim naporima za dalje jačanje američko-palestinskih veza i unapređenje mira i sigurnosti za Palestince i Izraelce."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.